نقش بازارچه های مرزی در توسعه اقتصادی/خراسان جنوبی شاهراه ورود ایران به بازار افغانستان

19 اسفند 1396 ساعت 10:21

با توجه به موقعیت راهبردی خراسان جنوبی به عنوان پل ارتباطی بین ایران و افغانستان ،بازارچه های مرزی نقش مؤثری در رونق اقتصادی،اشتغال و توسعه زیرساخت ها دارند.


به گزارش پایگاه خبری اوشیدا: شهرها و روستاهای مرزی کشور به دلیل داشتن مؤلفه های مشترکی چون انزوای جغرافیایی،فقر محیطی، دوری از قطب های صنعتی و عملی داخل و ضعف راه های ارتباطی در قیاس با مناطق مرکزی کشور از وضعیت اقتصادی نامطلوب و آمار بیکاری بالاتری برخوردار هستند و این امر سبب شده است که این مناطق در چند دهه اخیر در زمره مناطق مهاجر فهرست کشور قرار گیرند که علاوه بر تخلیه مناطق مرزی به لحاظ امنیتی و سیاسی نیز برای یک کشور چندان مناسب نیست.

یکی از راهکارهایی که به منظور توسعه اقتصادی مناطق مرزی و اشتغال زایی در آن و نیز جلوگیری از روند مهاجرت مرزنشینان از سوی وزارت کشور در نظر گرفته شده است،تأسیس بازارچه های مرزی مشترک در نقاط صفر مرزی ایران و کشورهای همسایه است.زیرا یکی از ظرفیت های کشورها برای توسعه مبادلات اقتصادی مناطق مرزی هستند. اقتصاد مناطق مرزی می تواند نقش اساسی در پیشرفت توسعه اقتصادی نواحی مرزی ، بهبود استاندارهای زندگی و موارد مشابه داشته باشد.

نقش بازارچه های مرزی در توسعه اقتصادی

استان خراسان جنوبی یکی از شرقی ترین استان ها و سومین استان پهناور ایران و در همسایگی ولایت فراه کشور افغانستان با ۴۵۰ کیلومتر مرز مشترک قرار دارد.

خراسان جنوبی  دارای دو گمرک رسمی به نام گمرک بیرجند و گمرک ماهیرود و همچنین ۴ بازارچه مرزی گلورده، ماهیرود، يزدان و دو كوهانه است.از این رو قرار گرفتن استان در مركز ثقل محور ترانزيتی شرق ایران و واقع شدن در مسیر خط راه آهن سراسری جنوب به شمال،استقرار در مسير بزرگراه­ های آسيايی و امكان استفاده از سرمايه­ گذاری بين المللی در توسعه شبكه حمل و نقل منطقه و همسايگی با كشور افغانستان از فرصت­ های طلايی خراسان جنوبی  است.

 نقش بازارچه های مرزی در توسعه اقتصادی

بازارچه های مرزی بهترین بستر اجرای سیاست مبادلات تهاتری

فخر رئیس سازمان بازارچه های مرزی استان در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند ؛گفت:بازارچه های مرزی با توجه به موقعیت خاص و بی بدیل بودن و نقش آن در صادرات غیر نفتی،کمک زیادی به رونق اقتصاد منطقه ای و ملی، ایجاد اشتغال و درآمد پایدار برای ساکنان نواحی مرزی دارد.

وی افزود:در راستای ایجاد امنیت اجتماعی و اقتصادی نواحی مرزی،توجه به تکمیل و توسعه بازارچه های مرزی بسیار الزامی است.

فخر  اظهار کرد:در صورت اجرای طرح توسعه بازارچه های مرزی، دستیابی و افزایش ظرفیت بازارچه های مرزی به ویژه بازارچه مرزی میل ۷۸ به سه برابر وضعیت کنونی و تبدیل آن به بزرگترین مرکز صادرات کالاهای غیرنفتی به افغانستان، دور از دسترس نیست.

رئیس سازمان بازارچه های مرزی خراسان جنوبی با بیان اینکه بازارچه مرزی میل ۷۸ مصداق عینی و تبلور کامل اجرای منویات مقام معظم رهبری در اقتصاد مقاومتی است،افزود: یکی از نقاط شاخص در ابلاغیه سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، توجه ویژه مقام معظم رهبری به ایجاد زمینه و فرصت مناسب برای نقش آفرینی مردم و همه فعالان اقتصادی در این جهاد مقدس است.

وی ادامه داد : در حال حاضر اقتصاد مقاومتی به یک باور ملی تبدیل شده است که این امر، هم اکنون در بازارچه مرزی میل ۷۸ تبلور پیدا کرده است.

فخر تصریح کرد: در بند یک ابلاغیه سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، بر ارتقای درآمد و نقش طبقات کم درآمد و متوسط تأکید شده است که در بازارچه های مرزی جامعه هدف و بهره بردار اصلی مرزنشینان هستند که عموما از اقشار کم درآمد و محروم محسوب می شوند.

رئیس سازمان بازارچه های مرزی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه زمینه برای مشارکت مستقیم و غیر مستقیم مرزنشینان در اقتصاد مرز به سهولت فراهم شده است، افزود: هم مرز شدن خراسان جنوبی با افغانستان به واسطه قرابت های دینی، قومی، فرهنگی، زبانی و مالی بستر بسیار مناسبی برای گسترش فعالیت های تجار و پیله وران در بازارچه های مرزی فراهم کرده است.

وی بیان کرد:بازارچه مرزی میل ۷۸ در شهرستان سربیشه، بازارچه مرزی دوکوهانه در شهرستان نهبندان، بازارچه مرزی میل ۷۳ در شهرستان درمیان و بازارچه مرزی یزدان در شهرستان زیرکوه خراسان جنوبی مستقر است.


فخر اظهار کرد:در حال حاضر تنها بازارچه مرزی میل ۷۸(ماهیرود) در شهرستان سربیشه فعال است و فعالیت سه بازارچه مرزی دیگر با تصمیم دولت افغانستان از پنجم بهمن ماه سال ۹۳ یک جانبه از سوی آنها متوقف شده است.


نقش بازارچه های مرزی در توسعه اقتصادی
رئیس سازمان بازارچه های مرزی خراسان جنوبی ادامه داد: پیگیری ها از طریق مسئولان استانی و کشوری و رایزنی های دیپلماتیک برای بازگشایی مجدد سه بازارچه یادشده،در جریان است.

رئیس سازمان بازارچه های مرزی استان گفت: فلسفه اصلی تأسیس بازارچه های مرزی، بسترسازی برای ایجاد درآمد پایدار و تأمین معیشت مرزنشینان، ایجاد اشتغال و تثبیت سکنه روستاهای مرزی است.


وی ادامه داد: جلوگیری از مهاجرت و تخلیه روستاها و حاشیه نشینی شهرها، کمک به رونق اقتصاد ملی و منطقه ای، جلوگیری از بزهکاری های اجتماعی، قاچاق کالا و مواد مخدر در مناطق مرزی و کاهش هزینه های امنیتی و ایجاد امنیت پایدار در مناطق مرزی کشور را می توان از دیگر فلسفه های ایجاد بازارچه های مرزی دانست.

فخر با بیان اینکه فعالیت بازارچه‌های مرزی، امنیت اقتصادی کشور را تأمین می‌کند، یادآور شد: هیأت وزیران در تاریخ ۱۱ مرداد سال ۷۱ بنا به پیشنهاد وزارت خانه‌های کشور و اقتصاد و دارایی و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی، آئین‌نامه تشکیل بازارچه‌های مرزی را تصویب کرد و در سال ۱۳۷۲ بازارچه‌های مرزی در استان‌های مرزی آغاز به فعالیت کرد.

رئیس سازمان بازارچه های مرزی خراسان جنوبی گفت: اهداف و فلسفه تأسیس بازارچه‌های مرزی شامل ایجاد و توسعه امنیت پایدار در مناطق مرزی، ایجاد بستر اشتغال و تأمین معیشت مرزنشینان در هر دو سوی مرز، توسعه سرمایه‌گذاری و عمران منطقه‌ای و مرزی، افزایش صادرات غیرنفتی، جلوگیری از قاچاق کالا و سوخت، افزایش روحیه قانون مداری و تقویت توسعه واحدهای تولیدی استانی و کشور است.

 صادرات بیش از ۸ میلیون دلار از گمرکات خراسان جنوبی

خاشی مدیرکل گمرک استان خراسان جنوبی در گفتگو با خبرنگار  گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند ؛با اشاره به اینکه کل کالا‌های صادراتی خروجی طی یازده ماهه سالجاری از نظر ارزشی ۸۱۲ میلیون و ۱۸۴ هزار و ۱۳ دلار و از نظر وزنی ۳ میلیون و ۱۳۷ هزار و ۳۸۱ تن بوده است گفت: کالا‌های صادراتی نسبت به مدت مشابه سال قبل از لحاظ ارزشی ۴% افزایش و از لحاظ وزنی ۷% کاهش داشته است.

وی افزود: صادرات قطعی از گمرکات در استان از ابتدای سال جاری تعداد ۵ هزار و ۲۳۴ فقره اظهارنامه صادراتی به ارزش ۱۴۳ میلیون و ۹۰۰ هزار و ۷۸۰ دلار به وزن بیش از ۱۱ میلیون و ۶۷۹ هزار و ۳۹ تن تشکیل شده است؛ که نسبت به سال گذشته از نظر تعداد اظهارنامه ۸% افزایش و از نظر ارزش ۱۱% و از نظر وزن ۳۵% افزایش نشان می‌دهد.

خاشی اظهار کرد : عمده اقلام قطعی گمرک استان در این مدت شامل سیمان، کاشی  و سرامیک، خوراک کامل طیور، گازوئیل، هیدرو کربن سبک، رب گوجه فرهنگی، روغن سوخت تقطیری، میلگرد، هیدروکربن سنگین و مصنوعات پلاستیکی بوده است. که این اقلام به کشور افغانستان، عراق، پاکستان، ترکمنستان و ارمنستان صادر شده است.

نقش بازارچه های مرزی در توسعه اقتصادی

مدیرکل گمرک استان خراسان جنوبی گفت: طبق صادرات ماده ۱۱۶، تعداد پروانه ارائه شده ۱۳ هزار و ۶۱ فقره به ارزش بیش از یک میلیون و ۹۶۹ هزار و ۴۴۳ تن که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر تعداد پروانه ۳۴% و از نظر ارزشی ۸% افزایش و از نظر وزن ۲۲% کاهش نشان می‌دهد.

وی افزود: عمده اقلام خروجی موضوع ۱۱۶ شامل سیمان، کاشی یا سرامیک، شیشه عایق رطوبتی، پروفیل بوده است.

خاشی با اشاره به اینکه از ابتدای امسال تعداد ۳۵ فقره اظهار نامه وارداتی به ارزش ۲ میلیون و ۴۰ هزار و ۷۲۷ دلار به وزن ۲ هزار و ۳۰۰ تن تشکیل شده است تصریح کرد: واردات قطعی نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر تعداد پروانه ۳۴% و از نظر ارزشی ۷۳ % و از نظر وزن ۶۵% کاهش نشان می‌دهد.

مدیرکل گمرک استان خراسان جنوبی گفت:عمده اقلام وارداتی به استان را برنج، شکر ، گوسفند، تخم کنجد، شاهدانه بو داده، شتر، بی کربنات سدیم صنعتی، سدیم بی کربنات گرید خوراکی، لوله سرامیکی و دستگاه عمل آوری و بسته بندی قیر تشکیل می دهد. این اقلام از کشور پاکستان ، امارات متحده عربی، برزیل ، افغانستان، چین و اکراین وارد شده است.

نقش بازارچه های مرزی در توسعه اقتصادی

وی افزود: امانات پستی از ابتدای امسال تعداد ۱۰۰ فقره اظهارنامه به ارزش ۳ هزار و ۷۵۶ دلار به وزن ۳۶۲ کیلوگرم تشکیل شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل از تعداد اظهارنامه ۱۶% کاهش و از نظر ارزشی ۱۶% افزایش و از نظر وزن ۱۰% کاهش را نشان می‌دهد.

خاشی همچنین ادامه داد: در طی این مدت تعداد ۱۳ فقره اظهار نامه وارداتی امانات پستی به ارزش ۵۲۹ دلار به وزن ۲۹ کیلو گرم تشکیل شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل از نظر تعداد اظهار نامه ۹۴% و از نظر ارزشی ۹۶% و از نظر وزن ۹۵ % کاهش داشته است.

مدیرکل گمرک استان خراسان جنوبی با اشاره به اینکه عمده کالاهای وارداتی عبارتند از البسه ، کفش ، گوشی همراه ، تبلت، انگشتر بدلی  بود، بیان کرد: کشورهای مقصد و مبدأ صادرات و واردات امانات پستی شامل  فرانسه، آلبانی ، آلمان، انگلستان و کانادا می شوند.

بازارچه های مرزی با هدف گسترش مبادلات خارجی و ایجاد امکانات شغلی جدید تشکیل شده اند . با به امار و ارقام موجود در بحث مولفه های اقتصادی نظیر حجم صادرات و واردات و اشتغال و هم در بحث مؤلفه های غیر اقتصادی نظیر امنیت سیاسی و اجتماعی بازارچه های استان خراسان جنوبی نقش بسزایی در منطقه ایفا نموده اند. در کنار وجود این مزیت ها امیدواریم در آینده نزدیک این بازراچه ها در جهت توسعه منطقه و به تبع آن افزایش امنیت منطقه ای و ملی نقش مؤثری خواهند داشت.

گزارش: طیبه اکبر آبادی

انتهای پیام/


کد مطلب: 63472

آدرس مطلب: https://www.oshida.ir/vdcb5ab0.rhbfzpiuur.html

اوشیدا
  https://www.oshida.ir