در پی عدم تامین حق آبه هامون؛

تهدید ظریف به اقدام متقابل در برابر افغانستان/ سیستانیان، زخم خورده تاریخی مهاجرت هستند

16 ارديبهشت 1397 ساعت 13:33

عدم تامین حق آبه هامون سبب مشکلات بزرگی در سطح منطقه سیستان شده که ثمره آن بیکاری، افزایش آمار معتادان، فقر و مهاجرت شده است.


به گزارش پایگاه خبری اوشیدا؛ سیستان این روزها در بدترین وضعیت معیشتی و اقتصادی قرار دارد به طوری که نیمی از مردم آن تنها با یارانه امرار معاش میکنند و حدود نیمی دیگر از طریق نهادهای حمایتی از قبیل کمیته امداد و در این بین تنها تعداد اندکی توانسته اند از طریق مشاغل دولتی یا بازاری گلیم خود را از آب بکشند.

بالاخره وزیر امور خارجه این بار از حالت افعالی خارج شده و افغانستان را تهدید به اقدام متقابل کرد که امیدواریم این بار واقعا به سخنان خود عمل کند و پیگیر مشکلات سیستان باشد.

سیستانیان، زخم خورده تاریخی مهاجرت هستند

پژوهشگر و محقق سیستانی گفت: سیستانیان، زخم خورده تاریخی مهاجرت هستند اما دیگر این پدیده ی تحقیرآمیز را تکرار نخواهند کرد.

عباس نورزائی با عنوان اینکه سیستان، شیرانی را در خود پرورانده است که در طول تاریخ، حماسه آفریده اند، به خبرنگار اوشیدا گفت: روزگاری در رکاب عیارمرد ایران زمین، بر گستره سرزمینی ایران افزودند و به خلیفه پیام دادند که با نان و پیاز خواهند ساخت و تا بنیان خلیفه را برنیندازند از پا نخواهند نشست، اما محور این رجزخوانی و شجاعت، دولت مرکزی بود.

وی افزود: اینک این دیار مواجه با ظلمی است که از سوی همسایه پناه دیده از مهر ایرانیان و پشت کرده به آئین انسانی، روا داشته شده است.

عضو انجمن اقتصاد کشاورزی ایران تصریح کرد: سالها است که این ظلم استمرار داشته و حقابه سیستان به تولید خشخاش برای نابودی بشریت، اختصاص داده می شود و هیچ نشانه ای از ترحم و حق همسایگی، حق ریشه، حق تفوق و حق مسلم آب، طی دو دهه فریاد سیستانیان، در رفتار حکام افغانستان دیده نشده است.

رئیس کانون جهادگران سیستان و بلوچستان اذعان کرد: در عین حال بخش زیادی از جمعیت افغانستانی که شاید دو سه برابر جمعیت سیستانیان باشند، به راحتی از مواهب و منابع این کشور بهره می برند و زندگی می گذرانند و در عین حال حکام شان، حق ناشناسی می کنند.

نورزایی ادامه داد: گرچه کوتاهی بیست ساله ی وزارت امور خارجه ی ما، قابل اغماض نیست، ولی باید از راه اقدام متقابل در این خصوص استفاده کرد و اعلام کنیم اگر افغانستان با ایران همکاری لازم را انجام ندهد؛ باید ایران از تمام همکاری هایی که با این کشور در زمینه های مختلف داشته است به صورت اقدام متقابل صرفنظر کند تا نیازهای به حق ایران در این مسیر برآورده شود.

وی بیان کرد: باید دولت افغانستان و سیاستگذاران آن بدانند که ما سیستانیان، زخم خورده ی تاریخی مهاجرت هستیم و دیگر این پدیده ی تحقیرآمیز را تکرار نخواهیم کرد.

نورزایی اظهار گرد: اگر مسئولان کشورمان لازم دانستند، حاضریم حوزه ی آبخیز هیرمند را با چنگ و دندان، تا کوه های هندوکش به هر قیمتی که شده، آزاد کنیم و دوباره به پیکر مطهر ایران عزیز، سنجاق نماییم تا برای یک بار و همیشه، نسل های آینده ی سیستانی از این وضعیت تحقیرآمیز و از لفظ مشمئزکننده ی منطقه ی محروم، رهایی یابد.

اگر افغانستان با ایران همکاری لازم را انجام ندهد؛ ایران اقدام متقابل می کند

وزیر امور خارجه در صحن علنی مجلس در پاسخ به سوال دهمرده، نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی درباره کاهش ۹۸ درصدی آب برای آبیاری مزارع کشاورزی سیستان گفت: دولت افغانستان باید برای تامین حق آبه ایران از هامون و هریر رود همکاری های لازم را انجام دهد.

محمد جواد ظریف تاکید کرد: در این رابطه توافق نامه هایی نوشته شده که باید اجرا شود و برای هریر رود نیز یک کارگروه حل مشکلات موجود تعیین شده است.

وزیر امور خارجه یادآور شد: در ماه های اسفند و فروردین وزیر نیرو مامور شد بر اساس توافقنامه ۱۳۵۱ در خصوص حق آب ایران اقدام کند و در این رابطه دو یادداشت اعتراضی به دولت افغانستان ارسال کردیم و سفیر این کشور را به وزارت خارجه دعوت کرده و در خصوص این مسائل با وی مذاکره داشتیم.

ظریف تصریح کرد: اما راه اقدام متقابل در این خصوص باقی مانده و ما اعلام می کنیم اگر افغانستان با ایران همکاری لازم را انجام ندهد؛ ایران ناچار است از تمام همکاری هایی که با این کشور در زمینه های مختلف داشته است به صورت اقدام متقابل صرفنظر کند تا نیازهای به حق ایران در این مسیر برآورده شود.

انتهای پیام


کد مطلب: 63969

آدرس مطلب: https://www.oshida.ir/vdccooqe.2bq1e8laa2.html

اوشیدا
  https://www.oshida.ir