یادداشت/ عباس نورزائی

هامون و ناشی گری فاحش سیاست زدگان در وارونگی حقیقت/ نی کاری دروغین

14 تير 1396 ساعت 10:49

شب گذشته از شبکه ی سراسری سیما٬ فیلمی پخش شد که عده ای کارگر مشغول فشردن گیاهانی به جز نی بر کف هامون بودند و اهدافی سیاسی را متولیان این امر در پسِ نمای زیبای قطعه ای بسیار اندک از طبیعت هامون پنهان نموده٬ عوام فریبی نمودند.


به گزارش پایگاه خبری اوشیدا: دریاچه ی هامون با مساحتی قریب ۴۸۰ هزار هکتار طی سال های ترسالی نزدیک به ۹۶ هزار هکتار نیزار داشته است که به دلایلی چون اقدامات عمرانی در افغانستان٬ بهره برداری از چاه نیمه ها رهاسازی ماهی علفخوار آمور دستکاری های مکانیکی در بخش خروجی آب دریاچه از زهکش شیله و غیره تقریباً از اوایل دهه ی ۷۰ از بین رفتند.

بستر دریاچه دارای توپوگرافی خاص خود است. بسته به میزان رطوبت و عمق آب ماندگی٬ اکوسیستم آن در نقاط مختلف خود بهگزینی گیاهی صورت می دهد در جایی بوته ی شور درختچه ی گز علف بونی و در جاهایی گیاهان آبزی چون تَزگCyperus longus  اَشک Cyperus rotundsu  توتَک یا لوئیThypha minima می روید که مقصود ما از نیزار در آمار اشاره شده هیچکدام از اینها نیست٬ ضمن اینکه اینها نیز سطوحی از دریاچه را پوشش می داده اند.

وقتی صحبت از نِی می شود حتی خردسالانی که حواشی هامون زندگی می کنند به وضوح می دانند که منظور همان گیاهی است که از ساقه ی لوله ایِ قوام یافته ی آن ساز موسیقی می سازند و از نظر علمی به آن Phragmetes australis گفته شده است.

شب گذشته از شبکه ی سراسری سیما٬ فیلمی پخش شد که عده ای کارگر مشغول فشردن گیاهانی به جز نی بر کف هامون بودند و اهدافی سیاسی را متولیان این امر در پسِ نمای زیبای قطعه ای بسیار اندک از طبیعت هامون پنهان نموده٬ عوام فریبی نمودند.

از دیدگاه ما هر اقدام خالصانه ای که برای احیای اکوسیستم هامون توسط هر کسی ولو اندک صورت گیرد٬ قابل تقدیر است٬ اما دستگاه هایی که بدون شفاف سازی در خبررسانی کاری که طبیعت انجام داده به اسم خود تمام می کنند و تلویحاَ قصد دارند میلیاردها هزینه ی انجام شده را توجیه کنند٬ باید جوابگو باشند.

طی سال های قبل قطعه ای کوچک اطراف کوه خواجه را خاکریز زده و آب را در آن محصور نموده اند٬ اندکی آب را به هدایت کرده اند٬ به علت آب ماندگی به طور طبیعی٬ گیاه اَشک در آن روییده است و بعد چند عدد از این گیاه را در حرکتی نمایشی در کف نقطه ای از دریاچه٬ در برکه ای بسیار کوچک فرو می کنند و سطحی معادل شش هزارم سطح دریاچه٬ را حیات دوباره ی هامون قلمداد می کنند.

حتی یک بوته ی نِی کاشته نشده است گیاهان اشک دست کاشت نیست بلکه به طور طبیعی روییده است.
فیلم روییدن این گیاه در سطح و جغرافیای مورد نظر در سال قبل نزد نویسنده ی یادداشت موجود است.
انجمن مردم نهاد مورد اشاره٬ صرفاً جنبه ی فرمایشی دارد و معمولاَ به عنوان قالبی برای هزینه کرد اعتبارات مورد بهره کشی قرار می گیرد
کار دستگاه مدعی٬ کار اجرایی نیست و هیچ پست سازمانی برای چنین عملیاتی ندارد.

انتهای پیام /


کد مطلب: 60045

آدرس مطلب: https://www.oshida.ir/vdcen78p.jh87ei9bbj.html

اوشیدا
  https://www.oshida.ir