یادداشت/ دکتر احمد قنبری، عضو هیات علمی دانشگاه زابل

چرا احیا قلعه رستم یکی از اولویتهای یکی از نمایندگان سیستان است

30 دی 1396 ساعت 7:17

احمد قنبری رئیس سابق دانشگاه زابل و استاد فعلی دانشگاه در یادداشتی دلایل علمی احیا قلعه رستم که توسط نماینده سیستان در حال اجراست پرداخته است.


به گزارش پایگاه خبری اوشیدا؛ دو هدف و راهبرد احتمالی می تواند تلاش شبانه روزی نماینده سیستان را برای احیا قلعه رستم توجیه کند.

الف. یکی از اصول مسلم در پایداری نظام‌های مصنوعی و دست ساخته بشر درجه خود اتکایی آن است.

در طول تاریخ شاهد بودیم که به دلیل نفوذ ناپذیری خاک و موقعیت پستی بلندی و شیب زمین همواره مقدار آب قابل توجهی، آب ناشی از باران‌های فصلی در محدوده شهر سوخته جمع و نهایتا تبخیر و هدر می رفت در حالی‌که مهمترین عامل محدود کننده در این محدوده جغرافیایی کمبود آب است.

حالا با یک تصمیم و حرکت علمی تحت عنوان جمع آوری آب باران یا water harvesting و هدایت آب در گودال مصنوعی و از طریق یک اصل خیلی ساده و آن کاهش سطح به حجم از طریق جمع کردن آب در این گودال مصنوعی سبب کاهش و حتی جلوگیری از تبخیر و همچنین نفوذ در عمق خواهد کرد که نتیجه آن دسترسی به هزاران متر مکعب آب ناشی از اقلیم و شرایط خود منطقه خواهد بود.

مسلما در قدم بعدی این آب را برای توسعه قلعه رستم، توسعه گردشگری و حتی فضای سبز و حتی تولید محصولات در مقیاس کم خواهد کرد و نتیجه آن ارائه یک مدل توسعه در کویرها و قابل تبلیغ و کاربرد در کل کشور خواهد شد.

ب) هدف دوم احیا و بازسازی آسیاب بادهای متعدد در محدوده قلعه رستم خواهد بود احیا این آسیاب بادها و خود قلعه احیا جایگاه سیستان در تاریخ گذشته ایران و جهان خواهد بود که نشان می دهد که این‌همه آسیاب بادی در تاریخ گذشته در سیستان آن روز، یعنی سیستان انبار غله بوده است و در پایداری نظام سیاسی ایران اثر گذار بوده است.

از طرفی احیا آسیابهای بادی یعنی اینکه که مردمان سیستان، مردمانی دانشمند بودند و در این سرزمین علم و دانشمند از منزلت و جایگاهی برخوردار بوده است.

نتیجه دستیابی به این دو هدف یعنی تاییدی دوباره بر هویت سیستان و سیستانی، تا که سیستانی مجبور نشود به خاطر چند نفر در شهرک قدس حتی اگر سیستانی باشند خجالت بکشد، یعنی سیستان از خود هویت و افتخاراتی دارد.

اگر امروز دچار مشکل شده و مرمانش مهاجرت میکنند حتما کسانی مقصرند که سیستان به این فلاکت رسیده است.

خلاصه سخن این تلاش، تلاشی عقلانی است و در نهایت کمک به توسعه گردشگری خواهد کرد هر چند ممکن است کاستیهایی هم داشته باشد که با همدلی و همکاری قابل حل شدن هستند.

انتهای پیام /


کد مطلب: 62872

آدرس مطلب: https://www.oshida.ir/vdcewv8p.jh8wfi9bbj.html

اوشیدا
  https://www.oshida.ir