شهری هخامنشی در دل سیستان/ دهانه غلامان در انتظار مسافران نوروزی

28 اسفند 1394 ساعت 18:50

درکیلومتر 44 شرق شهرستان زابل از مسیر شهر زهک و روستای قلعه نو بنای تاریخی دهانه غلامان قرار دارد.


به گزارش سرویس فرهنگی اوشیدا، دهانه غلامان ریشه در دوران هخامنشی داشته و همه ساله توجه گردشگران بسیاری را به خود جلب داشته است.
این اثر ارجمند حداقل براي مدت كوتاهي، مركز سياسي، اداري و اجتماعي و يا به سخن ديگر پايتخت درانگيانا و يا درانجاي هخامنشي بوده است.

دهانه غلامان با برنامه ریزی ایجاد شده است
رییس میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان زابل بیان داشت: داریوش بزرگ و خشایار شاه درکتبیه هایی که به بیان نامهای ساتراپی های ایران این روزگار می پردازند در ردیف یازدهم نام زرنکا را برابر با سیستان امروز دانسته اند که با واژه ی زره ودریا هم ریشه است.
علیرضا خسروی افزود: زره امروز نام یکی از پاره های دریاچه ی هامون است.
وی گفت: بناهای موجود در دهانه ی غلامان درحاشیه ی یک ردیف از تپه های رسی طبیعی جا نمایی شده و آنچه که درنگاه نخست بازدیدکننده رابه حال وهوای روزگار هخامنشیان هدایت می کند عظمت وبزرگی بناها ست که از ویژگیهای روزگار هخامنشیان است.
وی ادامه داد: درساختمان شماره ی پنج که 54 در 54 متر ساخته شده آثار بسیار ارجمندی دیده می شوند که باورها و اعتقادات این روزگار را در لابلای عناصر رازیگری به نمایش گذاشته اند که درنوع خود یگانه است. وی تصریح کرد: شهر دهانه غلامان عمر بسيار كوتاهي بين 150 تا 200 سال در سده هاي ششم و پنجم پيش از ميلاد داشته و خلاف بسياري از شهر هاي باستاني ديگر كه در طول زمان رشد كرده و از شكل روستاهاي كوچك به شكل شهر هاي بزرگي در آمده اند نبوده بلكه با برنامه ريزي پيش بيني شده و نقشه قبلي و اهداف خاصي بنا شده و از اين جهت نمونه قابل توجهي براي مطالعه روند تاريخ شهر سازي در ايران دوران تاريخي ميباشد.

لقب یاریگر به مردمان این شهر اختصاص یافته است
خسروی عنوان کرد: نام باستاني شهر با قطعيت كامل معلوم و مشخص نيست، اما پژوهشهاي انجام شده نشان داده اينجا حداقل براي مدت كوتاهي، مركز سياسي، اداري و اجتماعي و يا به سخن ديگر پايتخت درانگيانا و يا درانجاي هخامنشي بوده و منطبق با زرنكاي هخامنشي و زرين مورخاني چون كتزياس و ايزيدور خاراكسي ميباشد.
وی تصریح کرد: این شهر یگانه ی بازمانده از روزگار هخامنشیان در دامنه ی یک رشته تپه های طبیعی در درازای دو کیلومتر وپهنای 800 متر جای گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: مردم این شهر با عظمت، اقوام آریاسپ، توسط کوروش بزرگ لقب یاریگر گرفته و هردوت تاریخ نویس یونانی همروزگار هخامنشیان مالیات این شهر را پس از مصر و میان رودان در مرتبه ی سوم ساتراپی های هخامنشیان نوشته است.
خسروی افزود: دهانه ی غلامان نام تازه یست که توسط باشندگان دوره های پسین سیستان داده شده و روایتی مردمی مبنی برورود غلام وبرده از همین مسیر به سیستان وجود دارد.
انتهای پیام/1457


کد مطلب: 44792

آدرس مطلب: https://www.oshida.ir/vdcf0edj.w6dj1agiiw.html

اوشیدا
  https://www.oshida.ir