چالش جدید فدراسیون فوتبال؛ تأییدیه اساسنامه از مجلس و دولت/ خطر تعلیق هنوز بیخ گوش‌مان است!

21 آبان 1399 ساعت 14:06

پیش نویس اساسنامه فدراسیون فوتبال جهت تصویب برای اعضای مجمع فدراسیون ارسال شد و شاید کماکان چالش برانگیزترین بخش آن، همان جمله معروف صفحه اول باشد.


به گزارش اوشیدا به نقل از خبرنگار ورزشی شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ فدراسیون فوتبال در آستانه برگزاری مجمع عمومی سالانه خود به منظور برطرف کردن ابهامات در ساختار اساسنامه این فدراسیون و همچنین تأیید این اساسنامه دردسرسازی که طی ماه‌های اخیر با اقدامات فیفا، کنفدراسیون فوتبال آسیا و وزارت ورزش و جوانان اصلاح شده؛ اقدام به رونمایی از متن 88 بندی اساسنامه جدید و پیشنهادی خود کرد.

اساسنامه جدید قرار است در مجمع آتی بررسی شود و اولین و مهم‌ترین مبحث، تعریف حقوقی فدراسیون است که بین فدراسیون فوتبال و فیفا حواشی زیادی داشت و حتی نمایندگان مجلس شورای اسلامی نیز به این مبحث ورود کردند.

استقلال فدراسیون و غیردولتی بودن آن یکی از مسائلی بود که فدراسیون را برای تعریف جدید حقوقی تحت فشار قرار داده بود که در نهایت در اساسنامه پیشنهادی فدراسیون فوتبال بیان شده است؛ فدراسیون فوتبال ج.ا.ا یک موسسه مستقل، غیرانتفاعی، غیردولتی و دارای شخصیت حقوقی مطابق مقررات جمهوری اسلامی ایران است و برای مدت نامحدود تشکیل شده.

در این موضوع، فدراسیون فوتبال بندی را خارج از قوانین جاری جمهوری اسلامی ایران برای ماهیت این مجموعه انتخاب کرده که می‌تواند در ادامه با ایرادهایی در دولت و مجلس شورای اسلامی همراه شود؛ چرا که همه فدراسیون‌ها در داخل ایران باید ماهیتی عمومی غیردولتی داشته باشند و ماهیت مستقل غیردولتی و غیرانتفاعی تعریف شده نیست.

اولین چالش فدراسیون، نهادهای قانون‌گذار

این‌که آیا دولت و مجلس با این تغییر موافقت خواهند کرد یا نه می تواند اولین چالش پیش‌نویس جدید باشد. در این پاراگراف نهاد غیردولتی و دارای شخصیت حقوقی جای خود را به موسسه مستقل، غیرانتفاعی، غیردولتی و دارای شخصیت حقوقی داده است.

علی کفاشیان؛ رئیس سابق فدراسیون فوتبال و نایب‌رئیس فعلی این نهاد در این رابطه آیا این بخش از اساسنامه در دولت و مجلس امکان تصویب دارد گفت: این را فیفا پیش بینی کرده است؛ فیفا اعلام کرده انتخابات فدراسیون فوتبال فعلاً با همان تعریف قبل انجام شود و فدراسیون تا یک سال بعد از برگزاری انتخابات فرصت دارد مصوبه مجلس و دولت را در این تعریف بگیرد. قبلاً تعریف فدراسیون فوتبال یک نهاد غیردولتی و مستقل بود که مصوبه مجلس و دولت را نداشت؛ بعدها فهمیدیم که اگر این مصوبه نباشد اساسنامه اجرایی نیست، برای همین به مشکل خوردیم.

از طرفی عبارت «دارای شخصیت حقوقی مطابق مقررات جمهوری اسلامی ایران» باعث بروز حرکت رندانه‌ای در این اساسنامه شده است؛ تمامی فدراسیون‌های ورزشی تابع مقررات ج.ا.ا، بایستی تأثیرپذیری از بالاترین نهاد مسئول دولتی در ورزش (وزارت ورزش و جوانان) داشته باشند که همین موضوع مصداق بارز دخالت یک نهاد سیاسی (دولت – وزارت ورزش) در ساختار اداری و اجرایی عالی فوتبال ایران است که با قوانین فدراسیون جهانی فوتبال مغایرت دارد.

البته فدراسیون فوتبال و فیفا طی توافقی جداگانه متعهد شده‌اند که تعریف فدراسیون طبق اساسنامه قبلی، هم‌چنان «نهاد عمومی غیردولتی» باشد و پس از برگزاری انتخابات، فدراسیون جهانی فوتبال یک سال زمان خواهد داد تا این قانون توسط دولت و مجلس اصلاح شود و بند فعلی به تأیید برسد.

کفاشیان: شاید فوتبال‌مان را تعلیق کنند!

نایب‌رئیس دوم فدراسیون فوتبال درباره اینکه مخالفت مجلس و دولت با تعریف جدید فدراسیون چه تبعاتی خواهد داشت گفت: به هر حال باید این تعریف را تصویب کنند چون فیفا در همان مهلتی که برای گرفتن مصوبه به فدراسیون داده است، پیگیری می‌کند. علاوه بر این ممکن است گزارش‌هایی هم از داخل برای فیفا ارسال شود که منجر به تعلیق فوتبالمان شود.

در اساسنامه پیشنهادی فدراسیون فوتبال، تعداد اعضای مجمع عمومی از 75 نفر به 86 نفر رسیده و این افزایش 11 نفری در ساختار مجمع با حذف وزیر ورزش و جوانان و معاون توسعه ورزش قهرمانی و حرفه‌ای وزیر همراه بوده است. البته طبق بند 19 این اساسنامه، وزیر ورزش به‌عنوان رئیس افتخاری و معاون وی به‌عنوان عضو افتخاری در ساختار مجمع عمومی حضور خواهند داشت اما حق رأی و تصمیم‌گیری را ندارند.

این موضوع یکی از مهم‌ترین مباحث مناقشه بین فدراسیون فوتبال ایران و فیفا بود که به عقیده این نهاد بین‌المللی، حضور یک شخص سیاسی در عالی‌ترین رکن اداری فوتبال مصداق بارز دخالت دولت در این ورزش تلقی می‌شد.

در ادامه اساسنامه پیشنهادی آمده که شرایط سنی و سابقه مدیریتی نامزد ریاست حذف شده که تاثیرگذار‌ترین قسمت اساسنامه می‌تواند همین موضوع باشد. مطابق ضمیمه اساسنامه، فوتبالی‌ها پس از تأیید این اساسنامه می‌توانند با معادل‌سازی سابقه حضور در تیم ملی یا بالاترین لیگ در انتخابات شرکت کنند. سابقه مدیریتی برای بازیکنان به این شکل است که چهار سال سابقه بازی در لیگ حرفه‌ای مردان یا زنان در فوتبال یا فوتسال به منزله مدیریت است و همچنین سابقه بازی در تیم‌های ملی آقایان و بانوان فوتبال و فوتسال هم معادل چهار سال سابقه مدیریتی محسوب می‌شود.


 

کریمی، دایی، نکونام و فغانی در راه ریاست فدراسیون

مربیان فوتبال نیز می‌توانند با سابقه چهار سال مربیگری در لیگ حرفه‌ای یا مربیگری تیم ملی، در انتخابات شرکت کنند. شرایط برای داوران نیز به این صورت است که قضاوت در چهار سال لیگ حرفه‌ای آقایان یا بانوان یا حداقل چهار سال حضور در فهرست داوران بین‌المللی به آن‌ها اجازه ثبت‌نام در انتخابات را خواهد داد. همچنین شرایط سنی در این اساسنامه حذف شده است و این درحالی است که در اساسنامه قبلی، برای ثبت نام در بخش ریاست فدراسیون شرایط سنی حداقل ۳۵ و حداکثر ۶۵ سال وجود داشت و داشتن حداقل مدرک کارشناسی لازمه ثبت نام برای ریاست فدراسیون بود و کاندیدا‌ها برای ثبت نام نیاز به ۸ سال سابقه مدیریتی داشتند.

موضوعی که تصویب آن باعث می‌شود تا بازیکنان باسابقه فوتبال ملی نظیر علی کریمی، علی دایی، کریم باقری، جواد نکونام و مدیرانی مانند سعید آذری، هوشنگ نصیرزاده و حتی داور بزرگی مانند علیرضا فغانی در صورت علاقه، مشکلی برای کاندیداتوری ریاست فدراسیون فوتبال نداشته باشند.

مطابق اصلاحات جدید، انتخاب رئیس، معاون و اعضای کمیته‌های حسابرسی، اخلاق، انضباطی، استیناف، انتخابی و همچنین خزانه‌دار به اعضای مجمع محول شده که به فرد معرفی شده از سوی هیئت‌رییسه رای مثبت یا منفی خواهند داد؛ این بند از جمله تغییراتی است که فیفا برای استقلال ارکان فدراسیون تایید کرده بود.

طبق جدیدترین اصلاحات اساسنامه فدراسیون فوتبال، پس از تأیید این موارد در مجمع عمومی سالانه، تعدادی اعضای مجمع به این شرح است:

۳۵ باشگاه فوتبال(لیگ برتر، لیگ دسته یک و لیگ دسته دو)، فوتسال و فوتبال ساحلی در بخش بانوان و آقایان، ۳۲ هیات فوتبال، ۴ نماینده از بخش فوتبال فدراسیون‌های ورزش دانش آموزی، دانشگاهی، کارگری و نیروهای مسلح، کاپیتان‌های اصلی یا دوم کلیه تیم‌های ملی بزرگسالان فوتبال، فوتسال و فوتبال ساحلی شامل ۶ نفر (آقایان و بانوان) به عنوان نماینده بازیکنان، سرمربیان تیم‌های‌ ملی بزرگسالان فوتبال، فوتسال و  فوتبال ساحلی شامل ۶ نفر (آقایان و بانوان)، برترین داور آقا و خانم در رنکینگ داوران ایران شامل ۲ نفر، یک نماینده اتحادیه باشگاه های فوتبال.

همچنین در ادامه این اساسنامه، تعداد اعضای هیات رئیسه از ۹ به ۱۰ نفر افزایش یافته و حداقل یکی از اعضا باید خانم باشد. ترکیب هیات رییسه به این شرح است؛ رئیس فدراسیون فوتبال، سه نایب رئیس (نایب رییس اول ، نایب رییس دوم و نایب رییس سوم که حتما خانم است)، هفت نفر اعضاء دیگر شامل دو نفر از بین روسای هیات‌های فوتبال استان‌ها، دو نفر از بین مدیران عامل باشگاه‌های لیگ برتر و یا لیگ دسته اول و سه نفر از بین افرادی که سابقه مدیریت ورزشی دارند.

مجمع عمومی سالانه فدراسیون فوتبال، از ساعت ۱۰ صبح روز شنبه ۸ آذر به شکل مجازی و احتمالاً در محل آکادمی ملی المپیک برگزار خواهد شد تا اعضای این مجمع، اساسنامه جدید را تصویب کرده و رأی به برگزاری مجمع انتخاباتی تا پیش از اتمام سال جاری میلادی بدهند.

انتهای پیام/


کد مطلب: 72133

آدرس مطلب: https://www.oshida.ir/vdcfmyde.w6d0magiiw.html

اوشیدا
  https://www.oshida.ir