مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی میراث فرهنگی:

آس‌بادهای سیستان دستاورد مهارت و دانش گذشتگان است

فارس , 29 اسفند 1391 ساعت 10:10

اوشیدا:مدیرکل دفتر ثبت آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: آس‌بادهای منطقه سیستان نمونه‌ای از مهارت و دانش مردم سیستان در گذشته است.


به گزارش پایگاه خبری اوشیدا:آتوسا مؤمنی پیش از ظهر امروز در مراسم افتتاحیه جشنواره ملی نوروزی صدای بهار در شهر سوخته اظهار داشت: فن و ساخت آس‌بادهای منطقه سیستان که قدمت بیش از ۲ هزار سال دارد در سه مرحله دچار تحول هنری و تکنیکی شده است.

وی افزود: دستاورد جدید این آس‌بادها که در ابتدا با انرژی بادی بوده پس از تغییر و تحول انرژی آبی و سایر انرژی‌ها نیز با آن توأم شده است.

مدیرکل دفتر ثبت آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ادامه داد: در گذشته تا ۱۲۰ کیلومتری سیستان هیچ معدن سنگی وجود نداشته است اما مردم آن سامان با مهارت‌ها و دانش‌ خود توانستند آس‌بادهایی (آسیاب) را بسازند که با ایجاد خلل در آن و استفاده از موادی چون ماسه بادی، خاک رس و مل، در نوع خود بی‌نظیر است و در حال حاضر مورد آزمایش کارشناسان متخصص قرار گرفته تا مواد تشکیل دهنده آن را آنالیز کنند.

مؤمنی تصریح کرد: به دلیل اینکه شرایط اقلیمی آن زمان تکافوی نیاز آنها را برآورده نمی‌کرد، دست به تولید سنگ ویژه‌ای (آس‌باد) زدند که از طریق انرژی بادی کار می‌کرد و سپس با تحولات ایجاد شده از انرژی آبی هم برای این آس‌بادها استفاده کردند و اکنون مورد آزمایش کارشناسان قرار گرفته تا مواد تشکیل دهنده آن را شناسایی کنند.

وی گفت: «غلام‌عباس ملک‌زاده» پدر رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، از بنیانگذاران آس‌بادهای آبی در سیستان بوده است و نقش بسزایی در ثبت ملی این آثار داشته است.

مدیرکل دفتر ثبت آثار و حفظ و احیاء میراث معنوی و طبیعی سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی ادامه داد: دانش سنتی با دانش صنعتی آمیخته و این هنر پویا شد و هنوز هم در روستاها و شهرهای سیستان این فناوری توأم با تکنیک‌های وی (غلام‌عباس ملک‌زاده) احیا شده و آس‌بادها در سه مرحله تحول یافته است.

مؤمنی افزود: لوح ثبت آس‌بادهای سیستان با شماره ۷۴۱ در فهرست آثار میراث فرهنگی کشور ثبت شده است.

۷۰ درصد آثار باستانی استان در منطقه سیستان است

نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی هم در ادامه گفت: این منطقه می‌تواند به عنوان قطب گردشگری از نظر جذب توریست محسوب شود.

سید باقر حسینی افزود: یک‌هزار و ۶۰۰ اثر باستانی در استان شناسایی شده و ۷۰ درصد آثار باستانی استان در منطقه سیستان وجود دارد.

وی بیان کرد: از معاون رئیس جمهور مردم دو خواسته دارند یکی انتقال گاز به منطقه، تسریع در ساخت پروژه راه‌آهن چابهار و دومی درخواست محافظ برای نگهداری و حراست از آثار باستانی استان که امیدواریم به این خواسته‌ها هرچه سریع‌تر جامه عمل پوشانده شود.


کد مطلب: 4164

آدرس مطلب: https://www.oshida.ir/vdcg.39trak9qtpr4a.html

اوشیدا
  https://www.oshida.ir