جای خالی درختان مثمر در طرح‌های تحقیقات کشاورزی سیستان/ لزوم به کارگیری متخصصان و حذف متخصص نماها

7 خرداد 1397 ساعت 7:29

علیرغم خشکسالی موجود در سیستان و فقر سرانه سبز در آن هزینه گزاف و آب بسیار صرف درختان غیرمثمر از قبیل اوکالیپتوس می‌شود.


به گزارش پایگاه خبری اوشیدا؛ با آبی که صرف درختان غیرمثمر در سیستان می شود و هیچ حاصلی نیز داشته می توان درختان مثمر را به عمل آورد تا علاوه بر افزایش سرانه سبز شاهد بهره برداری از میوه این درختان و در نتیجه افزایش بهره وری اقتصادی آن بود.

علی ایحال سیستان ظرفیت آن را دارد که برای مصارف تحقیقاتی نیز درختان مثمر را کاشته اما متاسفانه به جز تعداد اندکی از انواع درختان که کمتر از انگشتان دست می باشد روی سایر درختان برنامه ریزی نشده است.

درختان غیرمثمر اراضی سیستان را دربرگرفته است

عضو انجمن علمی اقتصاد کشاورزی ایران به ار اوشیدا گفت: اگر در مناطق روستایی شهرستان‌های منطقه‌ی سیستان، گشتی بزنید، زمین‌های زراعی فراوانی را کشت‌شده یا نشده، خواهی دید که در همه‌ی این اراضی وسیع، تک‌درختان غیرمثمر گز و گاه پَدِه خودنمایی می‌کند.

عباس نورزایی افزود: از درختان میوه نیز سطوحی از تاکستان‌ها را می‌یابی که بر روی زمین پخش هستند و از درختان ایستاده‌ی باغی و مثمر، خبری نیست، البته شاید از پنجاه سال قبل نخیلاتی وجود دارند که از آثار به یادگارمانده‌ی قدمای سیستان است، اما در حال انقراض و نابودی می‌باشند.

وی افزود: مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سیستان، در عرصه‌ی معرفی ارقام جدید گیاهان زراعی بالاخص در سطح ملی، گردن‌فراز است و خوش درخشیده است.

عضو انجمن علمی اقتصاد کشاورزی آسیا و اقیانوسیه خاطرنشان کرد: گرچه این ارقام هنوز جای خود را در مزارع زراعی و در بین کشاورزان این منطقه باز نکرده و بازوی ترویج کشاورزی نیز ناتوان از اشاعه اصولی و فراگیر کردن این ارقام در منطقه بوده است، در حالی که ممکن است همین ارقام کشف شده توسط محققین سیستانی، در نقاط دیگری از کشور، مایه‌ی افزایش عمل‌کرد و ارتقاء سطح درآمد کشاورزان آن‌جا شده باشد.

نورزایی تاکید کرد: در بین عناوین طرح‌های تحقیقاتی و ارقام معرفی شده‌ی محققین کشاورزی سیستان، واقعاً جای درختان مثمر و اصلاح‌شده، خالی است؛ در این میان البته روی ارقام انگور، یکی دو رقم خرما مثل ربی و زاهدی و زیتون، اقداماتی انجام شده است.

تاثیر مستقیم باغات ایستاده در درآمدزایی، بادشکن و تلطیف هوا

رئیس اسبق جهادکشاورزی سیستان اظهار کرد: آن‌طرف‌تر خود کشاورزان، ابتکاراتی در کاشت درختان مثمر داشته‌اند و با آزمون و خطا، گاه نتایج خوبی نیز دربر داشته است؛ سیب، توت، انار و عناب، از دیرباز در باغات منطقه‌ی سیستان حضوری چشم‌گیر داشته است. اما مورد بی‌توجهی قرار گرفته است و آرام‌آرام در باغات سیستان، دچار غیبت کبری شده است.

نورزایی تصریح کرد: چندی پیش از وجود باغ پسته در روستای بُندهی شهرستان هامون و باغی دیگر در روستای قلعه‌نوی شهرستان زهک، آگاه شدیم که از رشد و رونق نسبتاً خوبی برخوردار بودند؛ امسال نیز از وجود باغ زردآلو و عناب در روستای نُهور شهرستان زابل، مطلع شدیم که تولیداتی قابل توجه داشتند.

وی اذعان کرد: با وجود کم‌آبی، بادهای موسمی و گرمای شدید منطقه، باغات ایستاده و اقتصادی می‌توانند نقش مؤثری در درآمدزایی، بادشکن و تلطیف هوا ایفاء کنند.

نورزایی اضافه کرد: درختان بومی مثل انار، خرما، عناب، توت و سیب باید اصلاح شوند و روی مؤلفه‌های مختلف فیزیولوژیکی، اقتصادی و سازگاری آن‌ها کار تحقیقاتی انجام شود.

رئیس اسبق جهادکشاورزی نیکشهر تاکید کرد: این‌که چرا این بخش از فعالیت‌های تحقیقاتی در مرکز تحقیقات کشاورزی سیستان واداده است و لاک‌پشتی حرکت می‌کند، باید مورد کنکاش و مداقه قرار گیرد؛ اگر لازم است، محققین متخصص و مجربی به بخش تحقیقات باغبانی اضافه شود و یا اگر لازم تشخیص داده می شود محقق‌نماهایی که صرفاً نام محقق را یدک می کشند و خود را با کلاس‌های دانشگاهی و مقالاتی برای کسب رتبه، مشغول داشته‌اند، حذف شوند.

نورزایی اظهار کرد: اگر لازم است در تأمین اعتبارات مورد نیاز این بخش تحقیقاتی، پشتیبانی و حمایت بیش‌تری شوند، شاید معجزه جدیدی در این مرکز تحقیقات صورت گیرد و آیندگان سیستان از آن بهره ببرند.

انتهای پیام


کد مطلب: 64098

آدرس مطلب: https://www.oshida.ir/vdcg7z93.ak9ty4prra.html

اوشیدا
  https://www.oshida.ir