در پی تشدید خشکسالی در شمال سیستان و بلوچستان؛

کاهش ۸۰ درصدی برداشت انگور یاقوتی در زابل/ زودرس ترین انگور ایران در معرض نابودی

21 خرداد 1397 ساعت 7:53

با تشدید خشکسالی در سیستان تمامی محصولات کشاورزی منطقه با بحران جدی مواجه شد به طوری که برداشت محصول گندم آن به حداقل و حتی صفر رسید.


به گزارش پایگاه خبری اوشیدا؛ ضعف مدیریت آب منطقه و کوتاهی دستگاه دیپلماسی در گرفتن حق آبه سیستان از جمله مهم ترین دلایل از بین رفتن کشاورزی و در پی آن دامداری در منطقه شده است.

انگور یاقوتی یکی از ارزنده ترین محصولات باغی سیستان به شمار می رود که زودرس ترین انگور در سطح کشور به شمار می رود و محصولی کاملا ارگانیک است.

انگوریاقوتی که در زبان محلی از آن با عنوان روچه یاد می‌شود هر ساله درآمد خوبی را نصیب باغداران می‌کرد اما امسال برداشت آن در منطقه به حداقل رسیده است تا باغداران با مشکل عظیمی از نظر اقتصادی مواجه شوند.

آنچه در این بین حائز اهمیت است اگر روند خشکسالی اینگونه ادامه یابد به طور حتم در سال آینده حتی همین اندک درآمد هم وجود نخواهد داشت.

کاهش ۸۰ درصدی برداشت انگور یاقوتی در زابل

مدیر جهاد کشاورزی زابل عنوان کرد: انگور یاقوتی زودرس ترین و ارگانیک ترین انگور در سطح کشور به شمار می‌رود و از طعم بسیار خوبی برخوردار است.

موسوی ادامه داد: انگور یاقوتی زمینه اشتغال شمار زیادی از باغداران منطقه را فراهم اورده و درآمد خوبی را نصیب آن ها می کند اما امسال به دلیل بی آبی محصول برداشتی باغداران با کاهش چشمگیر ۸۰ درصدی مواجه شده است.

وی افزود: هر ساله حدود ۲۵۰ هکتار از اراضی زابل به کشت انگور یاقوتی اختصاص می یافت به طوری که دو هزار تن از باغات زابل انگور برداشت می شد اما امسال با بحران بی آبی این میزان به شدت کاهش یافته است.

موسوی با بیان اینکه یک هزار و ۸۰۰ هکتار از اراضی سیستان به کشت انگور یاقوتی اختصاص دارد، اذعان کرد: این محصول ارزشمند از در آمد خوبی برخوردار است و علاوه بر تامین نیاز منطقه به سایر نقاط کشور صادر می‌شود.

استراتژی مذاکره قدرتمندانه برای تثبیت «حقابه هیرمند و هامون» انجام شود

عضو انجمن علمی اقتصاد کشاورزی ایران به خبرنگار اوشیدا گفت: اواخر دهه ۷۰ خشکسالیِ بی رحمی منطقه را فراگرفت؛ نیمه های دهه ۸۰ اثری از باغات انگور یاقوتی وجود نداشت، اما در سازمان جهادکشاورزی استان، اراده ای برای احیاء این حبه های خوش رنگ، موج می زد و نهالستان های زیادی با حمایت دولت٬ توسط مردم احداث و سپس به صورت یارانه ای در اختیار باغداران گذاشته شد.

عباس نورزایی افزود: انگور یاقوتی در سال های اخیر درآمد زیادی را عاید کشاورزان منطقه کرد به طوری که طبق گفته مسئولین بخش کشاورزی پارسال ۲۵ هزار تن انگور از سطح باغات استان برداشت شد.

وی ادامه داد: کاش جریان هیرمند، چون گذشته دائمی بود، کاش برای کشاورزی مدرن، برنامه ریزی اقدام و عمل، صورت می گرفت؛ کاش نیروی انسانی کشاورزی، جوان سازی می شد؛ کاش در بخش کشاورزی، به تحقیق و آموزش، اهمیت داده می شد و امور کشاورزی به صورت روزمره، اداره نمی شد؛ کاش صنایع تبدیلی کشاورزی، استقرار پیدا می کرد و اندکی که ایجاد شده بود، حمایت می شد تا تعطیل نمی شدند.

محقق و پژوهشگر سیستانی تصریح کرد: دستیابی به همه این آرزوها، بلکه شرایطی بسیار بهتر از آن، برای بخش کشاورزی قابل حصول است، اگر دولت، برای جبران مافات، برنامه اقدام و عمل برای «توسعه ی جهشی» منطقه را به اجرا بگذارد و به سیره سال های ماضی، فقط به بودجه های قطره چکانی اکتفاء نکند.

عضو انجمن علمی اقتصاد کشاورزی آسیا و اقیانوسیه اذعان کرد: دولت استراتژی مذاکره قدرتمندانه را برای تثبیت «حقابه ی هیرمند و هامون»، با عزمی راسخ به سرانجام برساند و همچنین دولت از دایره کارشناسان فراوان متخصص، متعهد، کارکشته ی بومی، نه افراد سیاسی و جناحی و آلوده به تملق و نه حرّاف و پوپولیست، مدیران بخش کشاورزی را انتخاب و منصوب کند.

وی اضافه کرد: بخش خدمات به ویژه ظرفیت بی بدیل مرز، بازارچه های مرزی و منطقه ی آزاد تجادی و اقتصادی را در سیستان، فعال کند و سرمایه گذاری در بخش صنعت را در این منطقه، جدی گرفته و با همان اراده و انگیزه ای که در دوره تبلیغات انتخاباتی، وارد میدان می شود، همچون صد ها شهرک صنعتی فعال که در حواشی تهران، قزوین، البرز، ورامین، یزد و سمنان، ایجاد شده است، کارخانجات متعدد و متنوعی را برای جذب سرریز جمعیت، مستقر و پشتیبانی کند.

نورزایی بیان کرد: نمایندگان سیستان، از اتفاق مردم که به آنان رأی داده و بعد از عنایات خداوند و حضرت ولی عصر(عج) و رهبری معظم انقلاب، به عملکرد و رفتار جهادی شان در این مقطع دل بسته اند، درس گرفته و به جای خنثی کردن اثر زحمات و انرژی خود، برآیند
نیروهای شان را مضاعف و تکاثری نموده، با دل و جان، اقدامی جهادی و انقلابی نمایند و از مماشات در پیگیری امور مردم و منطقه، پرهیز کنند.

مولف چندین کتاب تاکید کرد: مدیران دولتی، توجه داشته باشند که «انتخابات» یک ابزار و وسیله است برای کسب قدرت و «قدرت» در جمهوری اسلامی، وسیله ای است برای عرضه ی «خدمت»، بنابراین تسویه حساب های انتخاباتی، شیوه ی «تشنگان قدرت» است، نه «شیفتگان خدمت».

انتهای پیام


کد مطلب: 64153

آدرس مطلب: https://www.oshida.ir/vdcipzaq.t1a5w2bcct.html

اوشیدا
  https://www.oshida.ir