نامه سرگشاده خرمای بلوچستان به وزیر جهادکشاورزی

17 شهريور 1393 ساعت 22:05

اوشیدا: خرما ، محصول استراتژیک بلوچستان ، میوه ای بهشتی،خرماطلای شیرین ایران ،محصولی که به تازگی هاله ای ازنوردرهسته اش کشف شده که مصرف کننده را ازشر شیطان ، اجنه ، شخص و ملائکه به دور می کنداما این محصول با این همه ویژگی خاص چرا این همه مورد بی مهری قرار می گیرد.


به گزارش پایگاه خبری اوشیدا: وبلاگ حق گو بلوچ نوشت : خرما ، محصول استراتژیک بلوچستان ، میوه ای بهشتی،خرماطلای شیرین ایران ،محصولی که به تازگی هاله ای ازنوردرهسته اش کشف شده که مصرف کننده را ازشر شیطان ، اجنه ، شخص و ملائکه به دور می کنداما این محصول با این همه ویژگی خاص چرا این همه مورد بی مهری قرار می گیرد."هارگ"(خرمای پخته شده درآب)آن سر ازیسته های سپاری پاکستانی وکارنجات لی مارکیت درلیاری کراچی درمی آورد،یا دلالان معززآن را فله ای به شیوخ امارات می قروشند ، وشیوخ آن را گرمی و مثقالی و قطره ای به اروپاییان ازجمله فرانسه می فروشند، فرانسوی ها آنها رادر بسته های شیک در حد باشگاههای اروپا به مارک MADE IN FRANCEبه خلق الله می فروشند، این وسط چیزی که گم می شود نام ایران و بلوچستان است در واقع به نام ایران به کام اروپاییان

در ذیل متن نامه ای از خرما به دولت آمده است خواندنش خالی از لطف نیست :

جناب آقای حجتی

وزیر محترم جهادکشاورزی

با سلام و احترام

به استحضار می رساند:

علیرغم تعریف و تمجیدی که از ما به عنوان یک میوه خوب شده است امادر عمل یک میوه ی فلک زده هستیم ظاهراشما مارابا گندم اشتباه گرفته ای ، ما که باعث طرد شدن حضرت آدم و حوا از بهشت نشده ایم که اینگونه مورد بی مهری قرارگرفته ایم شما نیک می دانی سالانه هفت میلیون و ۵۰ هزار تن خرما در جهان تولید می‌شود که ایران با تولید یک میلیون تن سومین کشور تولیدکننده خرمای جهان است و کشورهایی چون امارات، پاکستان و فرانسه با بسته‌بندی‌های کوچک، خرمای ایرانی را به نام خود به بازار عرضه می‌کنند جناب حجتی این چه وضعش است ؟

جناب حجتی مگه ما چه از امارات کمتر داریم که امارات با تولید مشتقات خرما از جمله روغن، قند و شیره خرما و حتی روغن هسته خرما رقیب برنده ایران شده است چراکه ایران نه‌تنها در این زمینه حرفی برای گفتن ندارد بلکه این محصول ارزشمند را فله‌ای صادر می‌کند و نام و کام شیرینش از آن امارات و حتی فرانسه که یک اصله درخت خرما ندارد، می‌شود مگراینکه ازفرانسه آچار فرانسه به جای خرما وارد کنیم و به همه کارها مسلط شویم .

جناب وزیر این حرف ها به استناد گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)،است که می گوید: درحالیکه کشوری همچون امارات با فرآوری‌ خرما، سود بالایی از فروش آن به دست می‌آورد در کشور ما به دلیل عدم توسعه‌ صنایع تبدیلی و فرآوری خرما، این محصول به صورت فله‌ای و با قیمت‌ نازل در بازار‌های خارجی عرضه می‌شود.

جناب حجتی این بماندکه آقای "ع.ه" کشاورز اهل مسکوتان فنوج و آقای "م.د " اهل سیب و سوران سراوان فرزند خلف جناب حاج "ر.ب.د" از سال گذشته چقدرخرمادر سردخانه های لاشار و فنوج و سراوان دارند و هنوز به فروش نرفته اند ، جناب وزیر باز "ع. ه" معرفت داشت یک سبد خرما تازه برای من فرستادولی آقای" م. د" علیرغم کلو و پیغام هنوز خرما نفرستاده اما امروز به آقای یونس درازهی گفتم به امید خدا حل میشه.

جناب آقای حجتی لطفا ضمن مطالعه گزارش زیر به جناب علی اوسط هاشمی استاندار محترم سیستان و بلوچستان دستورویژه بده تا مشکلات کشاورزان بلوچستان را حل کند.

بحران اقتصادی در بازارهای هدف، بی‌ثباتی، مقررات بانکی و نبود حمایت موثر از صنایع بسته‌بندی و فرآوری خرما منجر به ایجاد بحران در این بخش شده است.

از سوی دیگر بهره‌وری پایین در تولید، کمبود نقدینگی و بالا بودن هزینه تولید، قدرت رقابت بین‌المللی را از تولیدکنندگان گرفته است در صورتی‌که سایر کشورها از حمایت‌های دولت به عنوان رقابت و ماندگاری در بازار برخوردارند و از تولیدکنندگان ایرانی پیشی گرفته‌اند.

تا سال گذشته ایران با تولید یک میلیون تن خرما رتبه دوم را به خود اختصاص داده بود اما به دلیل نبود تمایل سرمایه‌گذاران در این بخش، قدیمی شدن نخلستان‌ها، وجود برخی دلال‌بازی‌ها و بی توجهی و عدم حمایت، میزان تولیدش افزایش نیافت و به دلیل بالا بودن قیمت در شرف خروج از گردونه بازارهای جهانی است.
ظرفیت تولید ۳.۵ تن خرما

علیرغم اینکه کشورمان ظرفیت تولید سالانه ۳.۵ میلیون تن خرما را دارد طی ۱۵ سال گذشته هیچ افزایش تولیدی در این بخش نداشته‌ایم چراکه نه تنها سرمایگذاران تمایل چندانی به سرمایه‌گذاری به این بخش نداشته‌اند بلکه دولت نیز حمایتی نسبت به تولید خرما ندارد؛ به طور کلی می توان گفت با توجه به چنین اوضاعی که خرمای ایرانی از توجه‌ها خارج شده است سرمایه‌گذاری برای تولید مشتقات خرما جایی ندارد.
سالانه یک سوم خرمای تولیدی‎ ‎کشورمان از بین می‌رود

در این میان به دلیل فقدان توسعه مکانیزاسیون در کشت و برداشت، سالانه یک سوم خرمای تولیدی‎ ‎کشورمان از بین می‌رود. همچنین تعداد زیادی از باغات خرما به دلیل فرسودگی غیر اقتصادی هستند که باید احیاء‎ ‎شوند و وزارت جهاد کشاورزی هر ساله بودجه‌ای را به عنوان نوسازی نخلستان‌های‎ ‎فرسوده اختصاص می‌دهد اما اگر بخواهیم در یک پروسه ۱۰ ساله همه باغات فرسوده و‏‎ ‎غیراقتصادی خرما را نوسازی کنیم به بودجه‌ای ۱۰ برابر فعلی نیاز است.

با نوسازی‎ ‎باغات فرسوده خرما، تولید دگرگون و کمیت و کیفیت این محصول ارتقای چشمگیری خواهد‎ ‎داشت؛ به طوری که می‌توان از این محصول مهم و مفید در تولید مشتقات خرما چون قند خرما، شیره خرما، روغن خرما و ... که برای سلامتی بسیار مفید هستند و تقاضای بالایی در بازارهای جهانی دارند اقداماتی انجام داد.
تولید ۴۰۰ نوع خرما در ایران

با توجه به ۲۴۵ هزار هکتار سطح زیرکشت نخلستان های کشور که حدود ۱۸۴ هزار‏‎ ‎هکتار از این سطح بارور است و به طور متوسط ۴.۵ تا ۵.۵ تن در هر هکتار محصول برداشت می شود عدم تولید مشتقات خرما در کشور امری تامل برانگیز است.

خرما یکی از مهمترین محصولات باغی کشور است و نقش مهمی در امنیت غذایی، ایجاد‎ ‎اشتغال، حفظ و پایداری محیط زیست، اقتصاد ملی ، صادرات و ارزآوری کشور دارد. همچنین‎ ‎کشت خرما فقط از جنبه امرار معاش کویر نشینان مطرح نیست و نقش خاصی در جلوگیری از‎ ‎پیشرفت بیابان دارد از این رو انتظار است وزارت جهاد کشاورزی به این محصول مهم ارز آور توجه بیشتری نشان دهد و با ارتقای زیر ساخت های این محصول به فکر تولید خرمای بیشتر و استفاده بهینه در تولید مشتقات خرما داشته باشد.

با احترام مجدد

جمعی از خرماهای بلوچستان


کد مطلب: 32924

آدرس مطلب: https://www.oshida.ir/vdcjxhet.uqe88zsffu.html

اوشیدا
  https://www.oshida.ir