داخلی آرشيو گزارش صفحه 
امتیاز مثبت 
۶
 
گزارش اوشیدا از گلایه هامون به دولت تدبیر و امید
از نگاه بی ارمغان دولت تدبیر و امید به سیستان و مصوبه های که هرگز اجرایی نشد/سیستان همچنان بی توجه ماند
کد مطلب: ۳۶۸۷۷
تاریخ انتشار:چهارشنبه ۶ اسفند ۱۳۹۳ ساعت ۱۴:۲۸
به دلیل بی توجهی به این استان، ۱۸روستا در هیرمند خالی از سکنه شده و زیر شن مدفون شده است و بسیاری از روستا نیز اکنون با ۴۰ تا ۵۰درصد از جمعیت زندگی می کنند که در صورت تداوم این وضعیت امکان تخلیه آنها نیز وجود دارد و باید بیش از پیش شاهد مهاجرت سیستانی ها به سایر استان ها باشیم.
از نگاه بی ارمغان دولت تدبیر و امید به سیستان و مصوبه های که هرگز اجرایی نشد/سیستان همچنان بی توجه ماند
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا: قهر طبیعت از یک‌سو و بی‌توجهی و سهل‌انگاری مسئولان در گذشته از دیگر سو، منطقه سیستان را به یک منطقه با شرایط فوق بحرانی تبدیل کرده که دیگر امیدی برای زندگی و زنده ماندن برای شهروندانش باقی نگذاشته است؛ وضعی که خارج شدن از آن به گفته مسئولان فقط با نسخه و نگاه خاص دولت امکان‌پذیر خواهد بود.

خشکسالی بادهای 120 روزه تبدیل به بیش از 200 روز شدند

طی ۱۵ سال اخیر و با خشک شدن تدریجی تالاب ۵۰۰ هزار هکتاری هامون به‌دلیل خشکسالی و قطع حقابه آن از طرف کشور همسایه (افغانستان)، فرصت‌های شغلی در بخش‌های ماهیگیری و صیادی، دامداری و کشاورزی منطقه سیستان نابود شد و بخش اعظمی از مردم این منطقه که زندگی‌شان در گرو حیات هامون بود، از کار بیکار و خانه نشین شدند. از سوی دیگر خشکی هامون، موجب افزایش رسوبات دریاچه و فرسایش بادی و در نتیجه افزایش دوره بادهای ۱۲۰ روزه سیستان به بادهای ۱۵۰ تا ۲۰۰ روزه شد که این امر در کنار بیکاری و محرومیت، تنفس در هوای آلوده و افزایش بیماری‌های ریوی و قلبی را نیز در پی داشت. زندگی بدون نان و آب و هوای سالم، دیگر امیدی برای زندگی و زنده ماندن باقی نگذاشت تا مردم این منطقه چاره‌ای جز ترک شهر و دیار و سرزمین آبا و اجدادی خود نداشته باشند؛ روندی که طی سال‌های اخیر افزایش نگران‌کننده‌ای یافته است.




اولین سفر معاون و رئیس محیط زیست دولت روحانی به منطقه سیستان در اوایل سال در حالی صورت گرفت که چشم های خشکیده مردمان سیستان به روزنه ای امیدواری باز شد اما آنچه که نتیجه و حاصل این سفر بود ،دستاوردی جز ناامیدی و یاس به مردمان این دیار نبود،یاسی که بار دیگر گریبانشان را همچون گذشته گرفت،یاس از خونسردی و کم توجهی مسئولینی که تازه پس از ۱۶ سال ،امسال یادشان افتاده است که سیستان منطقه مسکونی است و انسانهای از جنس خودشان در حال زندگی که نه در حال مدار کردن با زندگی هستند...
راستی این وعده ها تا کی ادامه خواهد داشت،چرا قاطعانه برای رفع معضلات این منطقه گام هایی برداشته نمی شود، مردم رنج دیده سیستان دلهایشان همچون تالاب خشکیده هامون به نگاهی مهربانه دوخته است که تنها در پشت سفرها و لبخندهای رئیس محیط زیست کشور و هیئت های همراه چند دهها نفری خلاصه می شود و بس..

در دومین سفر معصومه ابتکار رئیس محیط زیست کشور انگار رمق های آخر مردم سیستان برای مهمان نوازی از بانوی سبز اندیش بازهم مثل سفر قبل به گرمی و شور و اشتیاق خاصی برگزار شد،مردم خطه سیستان حضور این بانوی نیک اندیش را به فال چشم امیدی برای زنده شدن تالاب هامون پنداشتند و امیدوارانه چشمان امیدوارشان را به روزهای نه چندان دور آینده دوخته اند تا دوباره اشک شادی زنده شدن دوباره هامون را با دستان ترک خورده خود لمس کنند.
رئیس محیط زیست کشور و بانوی نیک اندیش اشک شادی را بر گونه های مردمان این سرزمین جاری سازید و نجات هامون را فراتر از نجات هر دریاچه و تالاب دیگر مهم و ارزشمند بدانید ،مردمان این دیار همیشه مهمان نواز بوده و خواهند بود اما آنچه که برایشان در این روزهای سخت مهمتر از هر چیز دیگر است ،رهایی از گرداب خشکسالی و آسیبهای جبران ناپذیرش بر پیکره منطقه و بالطبع فرزندان این تنگه احد است،هر آنچه که می تواند هامون را از وضعیت فعلی نجات دهد را عملیاتی نمایید .مردمان این خطه دیگر از وعده ها و شعارها به ستوه آمدند و خواستار اجرایی شدن طرح ها و راهکارهای سازنده برای نجات این تالاب هستند .

دولت هیچ اقدام عملی برای رفع مشکلات سیستان بالاخص مصوبه های تصویب شده انجام نداده است
سید باقر حسینی نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی از صورت نگرفتن اقدام عملی برای رفع مشکلات سیستان و احیای تالاب هامون می گوید: جلسه ای با دکتر ابتکار داشته ایم که بی نتیجه بوده، همچنین بنده ۴ ماه پیش به طور رسمی نامه ای به وی نوشته و در مورد اقدامات انجام شده برای حفاظت و احیای تالاب هامون سوالاتی را مطرح کرده ام که تا این لحظه هیچ پاسخی دریافت نکرده ام و کاری نیز برای نجات این دریاچه انجام نشده است.
ماجرا به اینجا ختم نشده و این بار بادهایی که از استان کرمان و به ویژه بم به سمت استان سیستان و بلوچستان در حال وزیدن بودند، سبب ایجاد طوفان شده و هوای سیستان و به ویژه زابل را بسیار آلوده ساختند،در این میان مردم سیستان در دنیای مجازی از بی توجهی دولت و مسوولان گلایه های فراوانی کردند و با درج پیام هایی، گلایه های خود را ابراز داشتند.
در این پیام ها جملاتی مانند اینجا زاهدان است!کاش اهواز بود! و یا سیستان و سیستانی مرده است نیازی به نصب پلاکارد نیست از ابراز همدردی شما متشکریم! نسبت به بی توجهی ها واکنش نشان دادند.




نماینده مردم زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون در مجلس شورای اسلامی گفت: این استان و به ویژه منطقه زابل یکی از محدوده های طوفان خیز است و در چند روز گذشته طوفان گرد و غبار از سمت کرمان و بم، سبب افزایش چشمگیر گرد و غبار در زاهدان و زابل و... شده است.

سید باقر حسینی با بیان این مطلب افزود: این استان مستعد طوفان است و گرد و غبار فعلی شرایط خطرناک تری را سبب شده است.

وی تاکید کرد: از ابتدای امسال تاکنون بارها فریاد زده ایم تا دولت مصوبه خود که همان تثبیت شن های روان است را اجرایی کند و قرار بود بر اساس آن هزار هکتار از اراضی استان تثبیت شوند اما اکنون که آخرین روزهای سال قرار داریم باید بگویم هیچ کاری صورت نگرفته است.

حسینی ادامه داد: اکنون دولت تدبیر و امید پاسخ دهد چه کاری در این حوزه انجام داده که اصلا مشهود نیست؟

وی اظهار داشت: ارمغان دولت برای سیستان تنها دو مصوبه تثبیت شن های روان و گازرسانی بوده که متاسفانه هیچ کدام تاکنون اجرایی نشده است.

نماینده مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: یک مصوبه نیز از محل صندوق توسعه ملی و به دستور مستقیم مقام معظم رهبری داریم که بر اساس آن دولت ملزم به اجرا شده که همان آبرسانی به مزارع سیستان است و باید گفت خوشبختانه با توجهات رهبر معظم انقلاب این پروژه در حال اجراست.

وی تصریح کرد: مصوبات دولت تدبیر و امید با وجود اهمیت فراوان در این استان اجرایی نشده و تاکنون شاهد اقدام عملی نبوده ایم و هر وقت سووال کرده ایم با این پاسخ مواجه شده ایم که پیمانکار باید شیوه های اجرایی را بررسی کند، پروژه نیازمند مشاور است و... حال دولت پاسخ دهد بعد از گذشت یک سال هنوز پیمانکار و مشاور مناسب نتوانسته اند، پیدا کنند؟

این مسئول خاطر نشان کرد: چند سالی است به دلیل شرایط نامناسب افغانستان و جنگ های داخلی و ... حق آبه ایران رعایت نمی شود و این مساله سبب شده تا دریاچه هامون تبدیل به شنزار شود و شن های روان سلامت و به ویژه ریه های مردم را هدف قرار داده اند به طوری که در سال های اخیر میزان ابتلا به بیماری های تنفسی مانند سل و بیماری های چشمی در استان بسیار افزایش یافته اما کسی به فکر حل مشکل مردم نیست.

حسینی گفت: سال های متمادی است که سیستان با این وضعیت دست و پنجه نرم می کند و دولت در یک سال و نیم گذشته باید اقدامات عملی برای حل مشکلات آن انجام می داد زیرا تاکنون طرح های مطالعاتی فراوانی در این حوزه انجام شده و اکنون وقت عمل به آنهاست.


وی توضیح داد: نه دولت های قبلی و نه فعلی توجهی به این مشکلات ندارند چرا که اگر داشتند تاکنون نسبت به مالچ پاشی و کاشت درختان سازگار با شرایط آب و هوایی خاص استان و نیازمند منابع آبی کم، در سیستان و بلوچستان اقدام شده بود.

حسینی درباره اظهارات مسوولان نسبت به منشاء خارجی اکثر قریب به اتفاق طوفان های گرد و غبار در استان بیان کرد: اینکه این مساله را ۱۰۰درصد مرتبط به عوامل با سرچشمه خارجی بدانیم، درست نیست بلکه قسمتی از مشکل ما مربوط به کشورهای همسایه است و باید با همکاری های بین المللی نسبت به رفع آنها اقدام کرد اما نباید فراموش کرد که سیستان و بلوچستان معمولا از اردیبهشت ماه پذیرای بادهای ۱۲۰ روزه سیستان و طوفان های قوی می شود که گاه تا مهر و آبان نیز به طور می انجامد بنابراین پیگیری و کاست از تبعات منفی آن بیش از پیش ضروری است.

وی افزود: به دلیل بی توجهی به این استان، ۱۸روستا در هیرمند خالی از سکنه شده و زیر شن مدفون شده است و بسیاری از روستا نیز اکنون با ۴۰ تا ۵۰درصد از جمعیت زندگی می کنند که در صورت تداوم این وضعیت امکان تخلیه آنها نیز وجود دارد و باید بیش از پیش شاهد مهاجرت سیستانی ها به سایر استان ها باشیم.

عضو هیأت رئیسه کمیسیون امنیت‌ ملی و سیاست‌ خارجی مجلس ضمن گلایه از مسوولان دولتی گفت: چند هفته پیش همایش تالاب ها در استان برگزار و رییس سازمان حفاظت از محیط زیست در راس هیات بزرگی به استان سفر کرد که متاسفانه هیچ کدام از نمایندگان استان در این همایش دعوت نشدند و در جریان امور قرارنگرفتند و صرف هزینه برگزاری تنها دستاورد آن بود.

وی تصریح کرد: این در حالی است که در گذشته نمایندگان همراه دولت در سفرهای استانی و خارجی که مرتبط به استان و وضعیت آن بود، شرکت داشتند.
وی هشدار داد: دولت بدون پشتوانه و همراهی نمایندگان مردم در مجلس نتیجه نمی گیرد.

رئیس فراکسیون نجات تالاب هامون بیان کرد: دولت از ابتدای کار در جریان مشکلات تالاب هامون قرار داشته و این مشکل مختص چند ماه اخیر نیست بنابراین انتظار می رفت در این مدت بخشی از مشکلات رفع می شد.

وی توضیح داد: در گذشته سیستان و بلوچستان شاهد طوفان بوده اما امسال این طوفان با خاک، شن و ماسه همراه شده است زیرا دریاچه خشک شده و شن های آن با کمترین وزش باد به هوا بر می خیزد در حالی که در سال های پیش و حتی در تابستان این منطقه دارای هوایی خنک بود زیرا باد بر روی آب هامون حرکت کرده و سبب ایجاد نسیم خنک می شد.

نماینده مردم سیستان تاکید کرد: مسوولان سازمان حفاظت از محیط زیست پاسخ دهند که با بودجه های مقابله با ریزگردها در استان هایی مانند سیستان و بلوچستان چه کرده اند و چرا هنوز شاهد این گونه مشکلات هستیم.

حسینی گفت: جلسه ای با دکتر ابتکار داشته ایم که بی نتیجه بوده، همچنین بنده ۴ ماه پیش به طور رسمی نامه ای به وی نوشته و در مورد اقدامات انجام شده برای حفاظت و احیای تالاب هامون سوالاتی را مطرح کرده ام که تا این لحظه هیچ پاسخی دریافت نکرده ام و کاری نیز برای نجات این دریاچه انجام نشده است.

انتهای پیام/
Share/Save/Bookmark