داخلی آرشيو گزارش صفحه اجتماعی
امتیاز مثبت 
۰
 
«آب عاریتی» نتیجه‌ای جز خشکسالی برای سیستان نداشت؛
هشدار دهه ۸۰ امام‌خامنه‌ای در کنار رود هیرمند چه بود؟
کد مطلب: ۷۵۴۴۳
تاریخ انتشار:سه شنبه ۴ مهر ۱۴۰۲ ساعت ۱۸:۳۰
چالش‌های آبی بوی‍ژه در حوزه تامین آب شرب که سیستان‌ و بلوچستان طی یکی دودهه اخیر درگیر آن است راهکارها و راه حل‌هایی داشته که حل و فصل آن‌ها در همان سفر اسفندماه سال ۸۱ رهبر انقلاب به سیستان ابلاغ و مصوب شده است‎.
هشدار دهه ۸۰ امام‌خامنه‌ای در کنار رود هیرمند چه بود؟
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا به نقل از عصرهامون، امروز بیست و یک سال از سفر رهبر معظم انقلاب به استان سیستان و بلوچستان می‌گذرد؛ ۲۱ سالی که اگر هر کدام از دولت‌های مستقر در این سال‌ها یکی از مصوبات سال ۸۱ را عملیاتی و محقق کرده بود، امروز رهبر انقلاب از عدم اجرای مصوبات بر زمین‌مانده گلایه‌مند نبودند.

رهبر انقلاب در اسفندماه سال ۱۳۸۱ در ابتدای سفر در اجتماع عظیم مردم زاهدان و در ادامه در جمع مردم زابل ایراد سخن داشتند؛ در راستای همین سفر بود که جلسه جمعی از مسئولان وقت نظام در حضور رهبر انقلاب برای بررسی راه‌های تسریع محرومیت‌زدایی سیستان و بلوچستان برگزار شد‎.

ایشان در همان زمان در هر دو سخنرانی مردمی خود بر حل مشکلات این استان به‌ویژه خشکسالی و حقابه هیرمند اشاره کرده‌اند و در جمع مردم زاهدان به این مهم هم تأکید فرمودند که با وجود تلاش‌های فراوانی که برای رفع محرومیت از این منطقه صورت‌گرفته، دولت فهرست طولانی از طرح‌های موردنیاز این استان در دست اقدام دارد و باتوجه‌به زمینه‌های مساعد موجود، آینده این استان روشن و نویدبخش است‌‎.

پس از سال‌ها کم‌کاری‌های دولت‌ها در اجرای این مصوبات امروز بسیاری از مصوبات سفر سال ۱۳۸۱ ‌ ‎ ایشان به سیستان و بلوچستان روی کاغذ مانده و عملیاتی نشده است. ‎

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در آن جلسه با تأکید بر لزوم پیگیری جدی و تسریع در اجرای طرح‌های پیش‌بینی شده در این سفر، بر تحقق کامل مصوبه بسیار مفید دولت و نیز اجرای طرح مقابله با خشکسالی در استان سیستان و بلوچستان پرداختند و بیان کردند: «سیستان و بلوچستان را باید با نگاهی جدید و از زاویه اهمیت فراوان این منطقه در ارتباط ایران با اقتصاد و تجارت جهان موردتوجه ویژه قرارداد.» ‎

در فرمایشات مقام معظم رهبری با مردم سیستان و بلوچستان در تاریخ بیستم شهریورماه سال جاری چند نکته و تذکر وجود داشت؛ اولین نکته آن بود که ایشان سفری را در اوایل دهه ۸۰ به سیستان و بلوچستان داشتند و در آن سفر برای توسعه استان سیستان و بلوچستان مصوباتی به تصویب رسید و بنا به فرمایش مقام معظم رهبری دولت‌ها در اجرایی‌شدن مصوبات کوتاهی کردند‎.

ایشان امیدواری دادند که در دولت سیزدهم این مصوبات اجرایی شود و به‌طورقطع اجرایی‌شدن این مصوبات می‌تواند کمک به سزایی به توسعه استان سیستان و بلوچستان و جبران آن عقب‌ماندگی‌ها داشته باشد‎.

مقام معظم رهبری به کمبود آب در سیستان و بلوچستان اشاره کردند و فرمودند که باید این مشکل حل شود.

چالش‌های آبی بوی‍ژه در حوزه تأمین آب شرب که سیستان‌ و بلوچستان طی یکی دودهه اخیر درگیر آن است راهکارها و راه‌حل‌هایی داشته که حل‌وفصل آن‌ها در همان سفر اسفندماه سال ۸۱ رهبر انقلاب به سیستان ابلاغ و مصوب شده است‎.

این مطرح‌شدن همانا و ۲۰ سال گذشت زمان و عملکرد ضعیف دولت‌ها در عمل به مصوبات ابلاغی و تصویب شده برای این استان پهناور همانا؛ در نتیجه امروز تأمین آب شرب در جای‌جای استان سیستان و بلوچستان به‌ویژه در فصل گرم سال به مشکلی بدل شده که همچنان پابرجا و در جریان است‎.

رضاشاه (در قرارداد سال ۱۳۱۷) و محمدرضا شاه در سال ۵۶ رسماً منطقه‌ای با وسعت بیش از سه هزار کیلومترمربع را با سرچشمه‌های آب هیرمند دودستی تقدیم کشور افغانستان کردند و امروز تاوان این وطن‌فروشی را باید مردم بزرگوار استان سیستان و بلوچستان با بحران بی‌آبی بپردازند.

از جمله دلایل مشکلات کم‌آبی و بادهای ۱۲۰ روزه منطقه سیستان این بخشش‌های تاریخی رضاشاه بود که اگر دشت ناامید را نمی‌بخشید سیستان و بلوچستان نه‌تنها بی‌آبی امروزی را نداشت؛ بلکه بادهای ۱۲۰ روزه عرصه را بر مردم تنگ نمی‌کرد.

دشت ناامید، منطقه نسبتاً گسترده‌ای بود که در امتداد مرز ایران و افغانستان در میان چند منطقه پرارتفاع‌تر واقع شده بود، بخشی از دشت ناامید به وسیله رودخانه فراه و شاخه‌های فرعی آن آبیاری می‌شد و بسیاری از کوچ‌نشینان در منطقه به پرورش گوسفند و شتر می‌پرداختند.

بین تفکر حاکمیت داری و حکومت‌داری تفاوت از زمین تا آسمان است
محمدرضا زاهدشیخی، عضو هیئت‌علمی دانشگاه سیستان و بلوچستان در گفتگو با خبرنگار عصرهامون با اشاره به خاطره‌ای از سفر آیت‌الله خامنه‌ای به سیستان و بلوچستان و حضور در منطقه سیستان بیان کرد: بهمن‌ماه سال ۱۳۸۱ به‌عنوان مجری منتخب برنامه‌های رهبر انقلاب انتخاب شدم و پس از حضور در زاهدان ایشان به شهر زابل رفتند و ساعات زیادی با وجود سرما، طوفان و گردوخاک به همراه مردم منتظر حضورشان بودیم.

وی افزود: علت دیر آمدن و حضور آیت‌الله خامنه‌ای را از تیم همراهی ایشان پرس‌وجو کردم و گفتند: ما را برای بازدید به سمت مرز و رودخانه مشترک بین ایران و افغانستان بردند و رهبر انقلاب در آنجا چندین سؤال از مسئولین پرسیدند.

عضو هیئت‌علمی دانشگاه با اشاره به سفر اخیر مردم استان تصریح کرد: پس از دیدار روزهای گذشته رهبر انقلاب با مردم سیستان و بلوچستان و فرمایشات ایشان در خصوص استان که فرمودند؛ صحبت‌ها و توصیه‌هایی که من در اوایل دهه ۸۰ به دولت‌ها کردم و اگر مسئولین آن زمان به آنان می‌پرداختند چهره الان استان این نبود که شاهد هستیم.

وی ادامه داد: تنها صحبتی که از فرمایشات حضرت آقا در آن سال‌ها در ذهن من تا اکنون مانده است که ما با آب «عاریتی» نمی‌شود این منطقه را آباد کرد باید فکر اساسی برای منطقه سیستان شود. ما سال‌ها بعد که به مصوبات سفر رجوع کردیم متوجه شدیم ایشان چه فرمودند؛

وی افزود: تعداد خیلی زیادی از این مصوبات به سرانجام نرسیده است و اگر از آن زمان تمامی مسئولین دولت‌ها به‌اندازه دوسال این دولت که احساس تکلیف کردند و صحبت‌های رهبر انقلاب را با تمام محدودیت‌ها که از لحاظ جهانی مواجه بودیم را با نگاه به ظرفیت داخل و اولویت بندی انتقال آب به سیستان بررسی می‌کردند تا الان مشکل آب این منطقه حل شده بود.

زاهدشیخی اذعان کرد: در دیدار با مردم زمانی که رهبر انقلاب از کم‌کاری مسئولین گلایه می‌کنند و می‌گویند که ما گفتیم؛ ولی انجام نشد.

در ادامه زاهدشیخی در مقایسه با صحبت‌های رضاشاه و آیت‌الله خامنه‌ای گفت: رضاشاه هم در زمان حکومت خود در سفر به این منطقه گفته بود دشتی که آب ندارد به درد نمی‌خورد و این سرزمین را بدید و قسمتی از این سرزمین را به کشور همسایه می‌دهند و اما این دشت برای کشور ما و منطقه سیستان بود؛ اما پس از گذشت چندین سال رهبری به همان سرزمین می‌آید و برای حفظ تمامیت آن تأکید دارد و بفکرحل مسئله آن است؛ بین این دو تفکر حاکمیت داری و حکومت‌داری تفاوت از زمین تا آسمان است.

انتهای خبر/
Share/Save/Bookmark