داخلی آرشيو گزارش صفحه فرهنگی
امتیاز مثبت 
۰
 
سیستان مهد هنرهای دستی/ خولک بافی، گز بافی و معرق نشانه های اصالت هنر سیستان
کد مطلب: ۴۴۹۱۵
تاریخ انتشار:سه شنبه ۳ فروردين ۱۳۹۵ ساعت ۰۸:۱۵
سیستان مهد بسیاری از صنایع دستی زیبا و چشم نواز است که برای ساخت هر کدام از صنایع دستی آن چه بسا ماه ها زمان صرف آن شود.
سیستان مهد هنرهای دستی/ خولک بافی، گز بافی و معرق نشانه های اصالت هنر سیستان
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا:  همه چیز در سیستان بوی اصالت می دهد به طوری که حصیربافی، گزبافی و معرق در آن دارای پیشینه درخشانی است.

در دوران پر آبی هامون شماری از افراد از طریق حصیر بافی و گزبافی امرار معاش می کردند اما متاسفانه با خشکی هامون این هنرها نیز کمرنگ شده است.

شانه های معرق کاری در شهر سوخته نیز گویای قدمت هنر معرق و عمق علم و هنر در سیستان بوده است. هنر حصیربافی در سیستان پیشینه ای به درازای شهر سوخته دارد.

رییس اداره میراث فرهنگی و گردشگری شهرستان زابل گفت: حصیر بافی در منطقه سیستان با گویش خولک بافی و در منطقه بلوچستان با گویش تگرد تلفظ می شود که از نظر نوع مواد اولیه با هم تفاوت زیادی دارند.

علیرضا خسروی افزود: خولک بافی از ساقه های نی و تگرد از برگ درختان خرمای وحشی (داز) بافته می شود. وی افزود: هامون همراه و یاور همیشگی فرهنگ و زندگی مردم سیستان که تکیه گاه اصلی این مردم در راه تلاش و پویاییست بسترزایش گیاه نی است که زمینه سازهنر وصنعتی اصیل در نزد مردمان حوزه هیرمند است.

وی ادامه داد: هنر حصیر بافی جایگاهی ویژه در زندگی مردمان سیستان داشته است هنری با پیشینه ای به درازای شهر سوخته ودریاچه هامون. خولک بافی در سیستان با رکود مواجه شده است.

رییس اداره میراث فرهنگی و گردشگری سیستان افزود: حصیربافی سیستان تشکیل شده از روشهای گوناگون به کارگیری نی یا همان خولک در ساخت و ایجاد ابزارکه از محصولات آن میتوان به پرده های حصیری، توتن (نوعی قایق حصیری) اشاره کردکه اکثرا"در روستاهای حاشیه کوه خواجه بافته میشده است که اکنون با خشکسالیهای اخیر وخشکی دریاچه هامون این هنرنیز با رکود مواجه شده است. وفور درختان گز در سیستان هنر گزبافی را رایح کرده است .

خسروی تاکید کرد: وفور درختان گز و بوته های وحشی از نوع گز در سیستان انواع محصولات سبد بافی را در منطقه رایج کرده و این سبد ها در اشکال مختلف از ترکه های نازک درختان و بوته ها بافته می شود.

وی تصریح کرد: شاخه های درخت گز، به دلیل خشک بودن به مدت چند روز در آب خیسانده می شوند تا قابلیت انعطاف پذیری خود را بازیابند و سپس سبد هایی در اندازه های مختلف از آن ها بافته می شود که برای حمل کالا و مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرند. معرق سیستان، پیدایش اولین معرق جهان را به چالش کشیده است .

وی بیان داشت: معرق سیستان هنرمعرق را نمیتوان محدود به سیستان دانست اما آنچه که پس ازیافتش تاریخ پیدایش اولین معرق کاریهای تمدن بشر رابه چالش کشید کشف شانه معرق کاری شده در شهرسوخته سیستان بودکه که نشانگر زايش نخستين جوانه هاي فکري اين هنر اصيل و ديرپاي ايراني در سرزمين نيمروزيست.

انتهای پیام/1457
Share/Save/Bookmark