داخلی آرشيو خبر صفحه اجتماعی
امتیاز مثبت 
۰
 
دولت یازدهم و سفر استانی بیست هشتم
آذربایجان غربی؛ استانی تشنه تدبیر
کد مطلب: ۴۸۴۹۹
تاریخ انتشار:دوشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۵ ساعت ۱۰:۲۵
«حسن روحانی» رییس جمهوری، امروز (دهم خرداد)، در بیست و هشتمین سفر استانی دولت به آذربایجان غربی می رود؛ استانی که در چند سال گذشته با بحران هایی چون خشکی تدریجی دریاچه ارومیه، قاچاق کالا و نرخ پایین درآمد سرانه روبرو بوده و اکنون چشم امیدش به تدبیر دولت است.
آذربایجان غربی؛ استانی تشنه تدبیر
به گزارش پایگاه خبری وشیدا:در آستانه سومین سالگرد رای مردم به رویکرد اعتدال، رییس دولت یازدهم در ادامه سفرهای استانی برای دیدار با مردم و آشنایی با مشکلات استان های مختلف، امروز (دهم خرداد) راهی آذربایجان غربی می شود.
«قربانعلی سعادت» استاندار آذربایجان غربی، روز شنبه (هشتم خرداد) در گفت وگو با شبکه رادیویی «چی چست» ارومیه با اعلام خبر سفر رییس جمهوری به این استان، به تشریح برنامه های هیات دولت در سفر استانی بیست و هشتم پرداخت.
استاندار آذربایجان غربی با اشاره به دیدار عمومی روحانی با مردم ارومیه در مجموعه ورزشی «جهان پهلوان تختی» این شهر گفت: رییس جمهوری بعد از دیدار عمومی و مردمی در ارومیه، جلسه ای با نخبگان، فرهیختگان و علمای استان خواهد داشت و بعد از آن شورای اداری استان برگزار خواهد شد.
استان آذربایجان غربی از لحاظ موقعیت جغرافیایی و ترکیب جمعیتی یکی از استان های راهبردی کشور است. در این استان، قوم های مختلف نظیر آذری و کُرد سال ها است در آرامش و درک متقابل فرهنگی با هم زندگی می کنند.
این استان با ترکیه، عراق و جمهوری خودمختار نخجوان مرز مشترک دارد. طول مرزهای جمهوری اسلامی ایران در این استان نزدیک به یک هزار کیلومتر است.
بر اساس سرشماری سال 1390، جمعیت استان معادل سه میلیون و 80 هزار و 576 نفر بوده که در سال جاری به حدود سه میلیون و 250 هزار نفر رسیده است.
آذربایجان غربی به علت وجود ظرفیت های فراوان در بخش های مختلف کشاورزی، معدنی، تجاری و آثار تاریخی و گردشگری از منابع پرشماری بهره مند است اما تاکنون نتوانسته به جایگاه واقعی خود دست یابد. هم اکنون این استان به لحاظ برخورداری از زیرساخت های اقتصادی، در رده استان های کمتر توسعه یافته قرار می گیرد و در بخش های مختلف عمرانی و اقتصادی آن از محرومیت رنج می برد. در کنار این محرومیت ها، چالشی چون خشک شدن دریاچه ارومیه نیز پیش روی ساکنان این استان خودنمایی می کند.

*** دریاچه ارومیه تشنه تدبیر
خشک شدن تدریجی دریاچه ارومیه در سال های اخیر، یکی از فاجعه های زیست محیطی کشور بوده است. هر چند در یک دهه گذشته راهکارهای پرشماری برای نجات این دریاچه ارایه شده اما هیچکدام از این راهکارها نتوانسته سطح آب دریاچه را به شکل اولیه بازگرداند زیرا برای احیای کامل این دریاچه نیاز به 14 میلیارد متر مکعب آب است.
روند خشک شدن دومین دریاچه آب شور جهان فقط به پاک شدن نام این دریاچه از روی نقشه جهانی ختم نمی شود بلکه این پسرفت های آبی می تواند آثار زیست محیطی غیر قابل جبرانی در کشور ایجاد کند. در طول چند دهه گذشته نزدیک به 50 روستای اطراف ارومیه به علت بحران خشکی، خالی از سکنه شده است.
شورتر شدن آب دریاچه از دیگر پیامدهای این فاجعه زیست محیطی است. میزان نمک این دریاچه در وضعیت کنونی 330 گرم در لیتر است در حالی که متوسط آن در گذشته بین 150 تا 170 گرم در لیتر بوده است؛ آماری که نشان می دهد، دریاچه ارومیه نسبت به 2 دهه گذشته شور و شورتر شده است. سونامی نمک یکی دیگر از تهدیدهایی است که مردم شمال غرب ایران با آن دست به گریبانند زیرا نمک سطح خشک شده دریاچه ۸ میلیارد تن است و با وزیدن هر باد و نسیم، توفانی از نمک به هوا برمی ‌خیزد که ممکن است جان میلیون ها تن را در معرض خطر قرار دهد.
«روح الله حضرت پور» نماینده مردم ارومیه در مجلس دهم، در آستانه سفر رییس جمهوری به استان آذربایجان غربی در نامه ای سرگشاده با اشاره به وضعیت کنونی دریاچه ارومیه نوشت: دریاچه ارومیه، به عنوان نگین فیروزه ای ایران، برای رسیدن به سال های شکوه و زیبایی اش، به عزم و تدبیری بیش از پیش نیاز دارد. این دریاچه، قلب حیاتی شمال غرب کشور است و هر بیماری قلبی، نیاز به اقدامات فوری و اضطراری دارد، هر چند که بهبودش، سال ها به طول انجامد. لذا انتظار مردم از دولت تدبیر و امید، گسترش و تسریع در برنامه های احیای دریاچه ارومیه است.

*** ظرفیت های بالا و درآمد سرانه پایین
آذربایجان غربی یکی از استان های پیشرو در جذب درآمد و ارزآوری برای دولت به شمار می رود. براساس آمارهای منتشر شده در سال گذشته (1394)، بیش از هشت هزار و 665 میلیارد ریال برای دولت در این استان جذب درآمد صورت گرفته است. با وجود این، سرانه درآمد داخلی این استان بسیار کم و نزدیک به 55 درصد میانگین کشوری است. هم اکنون نرخ درآمد سرانه استان، حدود 70 میلیون ریال است در حالی که میانگین کشوری این نرخ حدود 130 میلیون ریال است.
میزان درآمد سرانه این استان در حالی در سطح پایینی قرار دارد که در استان آذربایجان غربی 9 گمرک فعال و ظرفیت و بسترهای مناسب دیگر وجود دارد که می تواند درآمد سرانه این استان را بالاتر از بسیاری از استان های دیگر قرار دهد.
سهم استان آذربایجان غربی از تولید ناخالص داخلی کشور بر اساس آخرین اطلاعات حساب های منطقه ای مرکز آمار ایران نشان می دهد که سهم نامبرده این استان در سال های 1380 تا 1391 بین 2.33 تا 2.6 با روندی نزولی در نوسان بوده است.
برآیند رتبه های مورد اشاره حکایت از آن دارد که در سال 1391 استان آذربایجان غربی به لحاظ تولید سرانه در رتبه 29 کشوری قرار داشته در حالی که استان های آذربایجان شرقی، اردبیل و زنجان در منطقه 2 کشور به ترتیب در رتبه های 16، 23 و 18 کشور قرار داشته اند.

*** قاچاق بی رویه کالا؛ چالشی برای استان
آذربایجان غربی یکی از استان های مرزی کشور به شمار می رود که از این رو از موقعیت منحصر به فردی برخوردار است. این استان افزون بر داشتن نزدیک به یک هزار کیلومتر مرز مشترک با ترکیه، عراق و جمهوری خودمختار نخجوان، دارای 9 گمرک و پنج بازارچه مرزی است.
«بازرگان»، «سرو»، «رازی» و «تمرچین» مهمترین گذرگاه های استان برای مبادله کالا بین ایران با عراق و ترکیه است. در شمال این استان نیز گمرک و مرز رسمی «پلدشت» دروازه اقتصادی بین آذربایجان غربی و جمهوری خودمختار نخجوان به شمار می رود. بر پایه آمارها سال گذشته بیش از 270 میلیون تُن کالا از این گمرک ها صادر شده که سه میلیارد دلار ارز آوری برای کشور به همراه داشته است.
همین موقعیت مرزی البته سبب سوءاستفاده قاچاقچیان شده است تا جایی که در سال گذشته ارزش کالاهای قاچاق کشف شده در آذربایجان غربی به 422 میلیارد ریال رسید. کشف نزدیک به 800 هزار پاکت سیگار قاچاق، 38 هزار متر پارچه، 287 هزار ثوب لباس دوخته، 257 هزار قلم لوازم آرایشی و بهداشتی، بیش از 2 و نیم میلیون قلم داروی پزشکی، 32 تن چای در استان آذربایجان غربی و دستگیری بیش از 2هزار قاچاقچی کالا در سالی که گذشت، از جمله آماری است که نشان می دهد این استان در مسیر قاچاق قرار دارد.
در این پیوند، «سجاد چهره آرا» عضو شورای شهر «خوی»، به تازگی در مصاحبه با یکی از تارنماهای محلی با اشاره به واردات بی رویه کالا به استان آذربایجان غربی، خواستار جلوگیری از این واردات شد و اعلام کرد: واردات آجیل به خصوص تخمه آفتابگردان و گردو از کشورهای خارجی به کشاورزی و اقتصاد شهرستان های خوی و چایپاره ضربات جبران ناپذیری می زند. امیدواریم برای رونق کشاورزی و اقتصاد منطقه، رییس جمهور محترم شخصا دستور توقف واردات این دو محصول را صادر فرمایند.
البته چالش های استان آذربایجان غربی فقط در موارد یاد شده نیست بلکه آذربایجان غربی در ردیف سه استان آخر کشور در شاخص سلامت و شش استان کم سواد کشور نیز قرار دارد.
این استان امروز چشم انتظار تدبیر دولت برای رفع مشکلات خود است. زنده کردن دریاچه ارومیه، رفع چالش بیکاری در آذربایجان غربی و جلوگیری از قاچاق کالا بی شک از جمله مهمترین انتظارهایی مردم استان از دولت تدبیر و امید است.
Share/Save/Bookmark
    عکاس :