داخلی آرشيو خبر صفحه 
امتیاز مثبت 
۰
 
گزارش اوشیدا از تعطیلی بازارچه های رسمی سیستان؛
از افتتاح صوری یک بازارچه در سیستان تا بی عدالتی در مرز های شمال استان
کد مطلب: ۶۴۶۸۰
تاریخ انتشار:يکشنبه ۲۲ مهر ۱۳۹۷ ساعت ۰۷:۳۵
با انسداد مرز ایران و افغانستان، فروش سوخت به وسیله افراد، به اتمام رسیدو به طور کل ممنوع اعلام شد، چه بسا که امروز هم با قاچاقچیان سوخت مبارزه می شود.
از افتتاح صوری یک بازارچه در سیستان تا بی عدالتی در مرز های شمال استان
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا؛ در تمامی نقاط جهان مرز به عنوان یک پتانسیل بزرگ برای استفاده از تبادل کالا بین دو کشور محسوب می شود، با تعامل بیشتر بشر بین یکدیگر مرزها نیز امن تر از قبل شدند و امروز تنها در راستای منافع اقتصادی کشور ها مورد استفاده قرار می گیرند.

مرز استان سیستان و بلوچستان به چند جهت می تواند معیشت کل مردم محروم این استان را تحت تاثیر قرار دهد، یکی از دلایل اینکه مرز شمال استان بسیار استراتژیک و مهم به شمار می رود، محرومیت شدید شهرهای همجوار افغانستان با مرز ایران است.

نبود سوخت در کشوری همچون افغانستان، و فراوانی این نعمت بزرگ در ایران، باعث شده است، تقاضای سوخت از نزدیکترین راه ممکن برای افغان ها بالا برود.

با انسداد مرز ایران و افغانستان، فروش سوخت به وسیله افراد، به اتمام رسیدو به طور کل ممنوع اعلام شد، چه بسا که امروز هم با قاچاقچیان سوخت مبارزه می شود.

اما مهمترین منبع درآمد مرزنشینان را می توان فروش سوخت به کشور افغانستان عنوان کرد، که این موضوع نیز با کم کردن سهمیه سوخت خودرو ها و همچنین ممنوعیت دریافت سوخت با کارت های خارج از استان به طور کل غیر ممکن به شمار می رود.

با این حال دولت برای رفاه حال مرزنشینان و همچنین اینکه جنبه قانونی به تبادل کالا بین دو کشور بدهد، بازارچه های مرزی را راه اندازی کرد.

این بازارچه ها جواز صادرات کالاهای مورد نیاز افغان ها را می تواند به طور قانونی صادر کند، و فروش محصولات کشاورزی در سیستان و یا تولیدی دیگر را بالا ببرد.

در گذشته یکی از مهمترین صادرات، منطقه سیستان به کشور افغانستان توسط تولیدکنندگان، ماست و دوغ تولید شده در کارخانه ی شیر سیوستان زهک بود که با تعطیلی این کارخانه صادرات این محصولات نیز متوقف شد.

اما استفاده از مرز همیشه برای شهروندان سیستانی نبوده ، فعالیت بازارچه ها در یک دوره بسیار کوتاه به پایان رسید، چه بسا اینکه همان فعالیت اندک گذشته نیز مرزنشینان از آن خود نمی دانستند بلکه فعالیت در مرز را به دست عده ای از افراد خاص و نور چشمی نسبت می دادند.


با این حال بازارچه ها نیز همانند کارخانه های سیستان یکی پس از دیگری بسته شدند تا بدین ترتیب معیشت خانواده های سیستانی نیز تحت تاثیر قرار گیرد.

در ماه های اخیر سال جاری بود، که بازارچه تخت عدالت در شهر دوست محمد توسط وزیر کشور افتتاح و به گفته فرماندار هیرمند به بهره برداری رسد.

خانواده هایی که در شعاع ۵۰ کیلومتری شهرستان هیرمند زندگی می کنند به گفته فرماندار هیرمند می توانند در این بازارچه به فعالیت بپردازند و هیچ گونه محدودیتی برای آنان وجود ندارد.

اما چند روز بعد از این افتتاح، محمد علی پیری فرماندار شهرستان هیرمند، طی مصاحبه ای اعلام کرد که این بازارچه فعلا غیر فعال است .

انتقاد از بازارچه های مرزی در سال های اخیر بسیار بالا رفته است، ائمه جمعه سیستان که سالهاست برای درد و مشکلات مردم در نماز جمعه مشکلات را بیان می کنند این روزها تنها راه پیش رو از وضعیت کنونی را بازگشایی دوباره بازارچه ها می دانند.

وضعیت سیستان از حد بحران گذشته است

حجت الاسلام ابراهیم گزمه امام جمعه شهرستان هیرمند در گفت و گو با پایگاه خبری اوشیدا گفت: وضعیت کنونی در سیستان از حد بحران نیز گذشته است.

وی افزود: برای افتتاح، یک بازارچه سر و صدای بسیاری بلند شد، حتی وزیر کشور را برای بازگشایی این بازارچه به سیستان کشاندند اما فعالیتی در آن مشاهده نمی شود.

امام جمعه هیرمند خاطرنشان کرد: اگر مسئولین بخواهند این بازارچه را هم همانند بازارچه مرزی میلک اداره کنند، هیچ سودی برای مردم نخواهد داشت و تنها جیب چند نفر در آن پر می شود.

وی ادامه داد: برای معیشت مردم ، دولت باید سهمیه سوخت را همانند جنوب استان به مردم واگذار کند تا ، مردم بتوانند با فروش مقدار اندکی درآمد کسب کنند.

انتهای پیام/
Share/Save/Bookmark