داخلی آرشيو گفتگو صفحه اجتماعی
امتیاز مثبت 
۰
 
وقتی نفوذ فرهنگی بنیان خانواده را نشانه می گیرد؛
خودنمایی و زندگی ویترینی رهاورد استفاده نادرست از شبکه های اجتماعی
کد مطلب: ۷۴۵۲۸
تاریخ انتشار:جمعه ۱۸ شهريور ۱۴۰۱ ساعت ۱۶:۲۶
استفاده نادرست از شبکه های اجتماعی و نداشتن سواد رسانه ای تاثیرات منفی عمیقی را در بدنه خانواده و جامعه بر جای گذاشته که خودنمایی، سست شدن روابط خانوادگی و شکاف بین نسلی بخشی از آن است.
خودنمایی و زندگی ویترینی رهاورد استفاده نادرست از شبکه های اجتماعی
به گزارش اوشیدا، یادش بخیر زمانی صفا و صمیمت بین اعضای خانواده به قدری زیاد بود که با ساعت ها هم نشینی و دورهمی باز هم حرف ها برای گفتن، شنیدن، خندیدن و مشورت با یکدیگر داشتند اما امروز با ورود وسایل و تکنولوژی­ های جدید به خانه ­ها والدین و فرزندان ساعت ­های متمادی در کنار یکدیگر می نشینند بدون آن که حرفی برای گفتن داشته باشند.

با افزایش استفاده از اینترنت به ویژه شبکه ­های اجتماعی موبایلی این صمیمت ها رنگ باخت و دیواری بین روابط دوستانه همسران و والدین با فرزندان کشیده شد، صله ارحام و دوستی های حقیقی بین فضایی مجازی گم و کمرنگ شد به گونه ای که افراد خانواده کمترین مراودات و گفتگوی همدلانه را با هم دارند.

ایجاد شکاف بین نسل ها، ضعف در روابط خانوادگی، سست ­شدن بنیاد خانواده ­ها، طلاق عاطفی زوجین و کمرنگ شدن صمیمیت میان اعضای خانواده و یا خشونت تنها بخشی از آسیب هایی است که گریبانگیر خانواده ها شده است.

فرشته عسکری، کارشناس ارشد روانشناسی تربیتی در گفت وگو با خبرنگار ما بیان کرد: به دلیل ویژگی های خاص فضای مجازی و نو بودن این پدیده، بسیاری از والدین فرصت، امکان و یا توان کافی برای شناخت دقیق این فضا و کاربردهای آن را به دست نیاورده اند و عدم آشنایی مناسب آنها با این فضا و در مقابل استفاده روزمره نوجوانان و جوانان و حتی کودکان از این فضا باعث شده که یک فضای محرمانه و خصوصی در داخل خانه برای فرزندان ایجاد شود.

وی تصریح کرد: فرزندان بی دغدغه و بدون احساس وجود ناظر بیرونی به سایت های مختلف در این فضا دسترسی یافته و بعضاً به دلیل ویژگی های سنی و شخصیتی و کنجکاوی های خود متأثر از فضاهای ناسالم موجود در اینترنت می شوند.

این کارشناس ادامه داد: در جامعه امروزی اگر شیوه، روش و سبک زندگی بر مبنای یکسری مباحث و مبانی متقن استوار باشد، طبیعتا قوام جامعه و مباحث مربوط به امور اجتماعی نیز مستحکم خواهد شد؛ ازاین رو، یکی از مسائل مهمی که نظر بسیاری از سیاست گذاران را به خود جلب کرده، موضوع سبک زندگی و عوامل موثر بر آن است.

وی افزود: رسانه های اجتماعی به دلیل فضای تعاملی و محاوره ای بودنشان، بر اعضای خود بسیار اثرگذارند، تاثیر مخرب شبکه های مجازی بر شاخص های مختلف زندگی پوشش، همسریابی، روابط دوستانه و فعالیت های سیاسی به وضوح مشاهده می شود؛ اما هنوز این مشکلات و معضلات ریشه یابی نشده است؛ بر این اساس هم اینک فضای مجازی به تهدید مبدل شده است در صورتی که می تواند یک فرصت به شمار آید، به شرط اینکه با سیاست از قبل تعیین شده با آن برخورد کنیم.

عسکری در تکمیل مطلب فوق وقوع چنین مشکلاتی را ناشی از ضعف متولیان امور فرهنگی و دینی در الگوسازی دانست و گفت: متولیان امر در طول این سالیان از سبک زندگی اسلامی و ایرانی غافل و یا حداقل کم توجه بوده‌اند، در نتیجه فرهنگ های دیگر از این خلأ به خوبی استفاده و با برنامه ریزی دقیق سعی در استیلای فرهنگ خود بر کلیه جوامع از جمله جامعه اسلامی داشته اند که تا حدودی موفق هم شده‌اند.

به گفته وی؛ در عصر رسانه و تولد زیست‌بوم‌های جدید در جهان، خانواده به‌عنوان نخستین و مهم‌ترین نهاد اجتماعی اگر فاقد تعریف و شناخت دقیق از این دگرگونی زیستی باشد، دچار تغییرات جدی در نقش و کارکرد خود خواهد شد که همین اهمیت باعث شده تأکیدات مقام معظم رهبری بر این سو باشد که قابله با برنامه دشمن علیه خانواده بهترین کار برای حفظ انقلاب است.

کارشناس ارشد روانشناسی با اشاره به اینکه استفاده از شبکه‌های اجتماعی توسط جوانان، سبک زندگی آنان را تغییر داده است، اظهار کرد: خودنمایی و زندگی ویترینی از نتایج منفی شبکه‌های اجتماعی است.

عسکری با بیان اینکه نبود سواد رسانه ای در فضای مجازی آسیب‌های این محیط را افزایش داده است، گفت: نبود سواد رسانه ای و اطلاع نداشتن از نحوه استفاده، افراد را با مشکلات فردی و خانوادگی و حتی ملی روبرو کرده است.

انتهای پیام/
Share/Save/Bookmark