داخلی آرشيو خبر صفحه 
امتیاز مثبت 
۳
 
یادداشت/ عباس نورزائی
بادهای ۱۲۰ روزه ی سیستان/ منشأ نعمات و نقمات (قسمت اول: منشأ و ویژگی ها)
کد مطلب: ۶۰۲۱۷
تاریخ انتشار:يکشنبه ۲۵ تير ۱۳۹۶ ساعت ۰۸:۱۴
بادهای سیستان٬ این روزها به دلیل شرایط حاکم اقلیمی و محیطی در سیستان٬ به هیولای هفت سری می ماند که بردن نام آن برای ساکنین این دیار٬ بسیار چندش آور شده است.
بادهای ۱۲۰ روزه ی سیستان/ منشأ نعمات و نقمات (قسمت اول: منشأ و ویژگی ها)
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا؛ طی سه یادداشت مختصر قصد داریم با این پدیده ی طبیعی در سیستان٬ عمقی تر آشنا شویم تا با آن کنار آئیم و آن را جزء لاینفک و جداناشدنی از زندگی خود دانسته٬ با اقداماتی عالمانه٬ نقمات فعلی این پدیده ی آفریده شده ی خداوندی را به نعماتی زندگی آفرین تبدیل کنیم.

با گرمتر شدن هوا در اردیبهشت ماه هر سال، دامنه ی كم فشار جنوب شرقي ایران گسترش بيشتري يافته و متعاقب آن فروبار روي درياي خزر در موقعيت شرقي تري قرار مي گيرد در اين هنگام تمام بادهايي كه از شرق و جنوب شرق كشور به صورت بادهاي ۱۲۰ روزه مي وزند، نتيجه ی چرخش و ورود هوا به سمت مركز كم فشار جنوب شرقي ايران است.

منشأ اصلي بادهاي پرفشار روي خزر و بعد از آن هواي سرد روي ارتفاعات هندوكش و هيمالياست به عبارت بهتر با قوي تر شدن پر فشار روي درياي خزر اين عامل به عنوان عامل برتر به ايفاي نقش مي پردازد و هوا را به سوي كم فشار به جنوب شرق ايران مي راند.

هنگامي كه پرفشار روي درياي خزر عقب نشيني مي كند يا ضعيف تر مي شود هواي سرد روي ارتفاعات بلند هندوكش و هيماليا به سمت كم فشار جنوب شرق ايران حركت مي كند كه ابتدا جهت شمال شرقي داشته و زماني كه به خراسان جنوبي مي رسد جهتي شمالي و سپس در سيستان به سمت جنوب شرق منحرف مي شود.

توپوگرافي دشت زابل كه ارتفاعات پلنگان در غرب و ارتفاعات بابائي در شمال شرق اين دشت واقع شده است . حالت كانال طبيعي ايجاد نموده و باعث تشديد سرعت اين باد مي شود .

اين باد در منطقه ی زابل به «باد لوار» معروف است كه به مفهوم گرم و خشك بودن اين باد است كه اين باد داراي جهت شمالي و يا شمال غربي مي باشد .

از اوایل ارديبهشت ماه شروع شده و تا شهريور و حتي مهرماه ادامه دارد كه به دليل مدت وزش به نام بادهاي ۱۲۰ روزه مشهور است.

حداكثر سرعت باد در تيرماه تا ۱۰۰ كيلومتر در ساعت و در موارد نادر به بیش از آن نیز مي رسد. متوسط سرعت باد در ماه هاي تابستان در حدود ۲۶ كيلومتر در ساعت و در ماه هاي زمستان به ۱۳ كيلومتر در ساعت مي رسد. جريان باد در سيستان در كليه ی فصول سال برقرار است و بيشترين موارد وزش باد مربوط به تابستان است.

اين باد در ابتداي صبح آرام بوده٬ در ساعت ۹ و حدود ظهر به حد اكثر سرعت خود مي رسد٬ از بعدازظهر سرعت آن فروكش و در ساعات شب به صورت نسيم ادامه داشته يا از حركت مي ايستد.

در طول مدت وزش باد ۱۲۰ روزه، حداكثر متوسط سرعت باد در طول روز در ساعت ۶ صبح و حداقل متوسط سرعت باد در ساعت ۳ بعدازظهر رخ مي دهد.

بنابراین وقتی صبح از خواب بیدار شدید٬ حداکثر سرعت باد را که ملاحظه می کنید٬ نگران نباشید در همان روز و در ساعات بعدی٬ بادِ آرامی را تجربه خواهید کرد و وزش یکنواختی وجود ندارد.

پس باد صبح شدیدتر٬ باد عصر آرام تر و باد نیمه ی اول شب٬ ملایم تر است. یکی دیگر از علل «نیمروز» خواندن سیستان٬ همین واقعیت است که نیمی از روز شدت باد و در نیمی دیگر از روز٬ آرامش را تجربه می کنید.

ادامه دارد

انتهای پیام
Share/Save/Bookmark