داخلی آرشيو خبر صفحه اجتماعی
امتیاز مثبت 
۰
 
نوای العطش البرز با مرگ آبخوان‌ها و انتقال آب به پایتخت بلند می‌شود/ وقوع بحران با فرونشست و افت ۲۱ متری سفره آب زیرزمینی؛ بیخ گوش تهران
کد مطلب: ۷۳۹۴۳
تاریخ انتشار:يکشنبه ۳ مرداد ۱۴۰۰ ساعت ۰۰:۴۶
این روزها صدای پای خشکسالی در البرز که کوچکترین استان کشور است به گوش می‌رسد، ماجرایی که سرآغازی تلخ و پایانی تلخ تر دارد.
نوای العطش البرز با مرگ آبخوان‌ها و انتقال آب به پایتخت بلند می‌شود/ وقوع بحران با فرونشست و افت ۲۱ متری سفره آب زیرزمینی؛ بیخ گوش تهران

به گزارش اوشیدا ؛ به نقل از تیتریک، حال این روزهای خوزستان را می توان از صدای العطش مردم همیشه مظلوم این خطه درک کرد، استانی که برای دفاع از جان و مال و ناموس وطنش در طول ۸ سال جنگ کم نگذاشت تا مبادا زنان و دختران ایران خم به ابرو بیاورند.

آنچه امروز دیده می شود نوید سیل کمک ها، تجهیزات و اعتبارات کشوری برای حل بحران خوزستان است اما آن چیزی که مردم غیور این استان به آن تشنه هستند در واقع مدیرانی راه بلد و مدبر است تا دوباره لبخند را برلبان مردم بنشانند و غبار غم را از چهره آنها بزدایند. 
 
این تنها سکانسی از مرثیه ای است که طی ماه ها و سال های اخیر مردم خوزستان آن را با گوشت و پوست خود لمس کرده اند، سرنوشتی تلخ که مسئولین بی تدبیر آن را رقم زدند، حال این سناریوی غم بار با بی توجهی به بحران کم آبی در استانهای دیگر هم نمود پیدا کرده است.
 
این روزها صدای پای خشکسالی در البرز که کوچکترین استان کشور است به گوش می رسد، ماجرایی که سرآغازی تلخ و پایانی تلخ تر دارد، به سراغ مدیران رفتیم تا حال و روز البرز را بیشتر جویا شویم، مدیر کل هواشناسی البرز اخباری تکان دهنده در این باره دارد.
 
آرش بهاروند احمدی در گفتگو با خبرنگار تیتریک، می گوید: از پاییز سال ۹۹ کم بارشی و خشکی زمستان و به تبع آن بهار را پیش بینی کردیم، کم بارشی و افزایش دما نسبت به میانگین بلندمدت، باعث ذوب بیش از موعد برف در ارتفاعات شد.
 
 
وی افزود: کم آبی که هر ساله از خرداد و تنش آبی که در تابستان با آن مواجه می شدیم از اوایل اردیبهشت با آن روبر شده ایم. در کل کشور کم بارشی فصل زمستان و بهار و افزایش دما باعث ایجاد تنش آبی شده است و در البرز هم شاهد آن هستیم.
 
بهاروند با اشاره به اینکه میانگین بارش کل البرز، امسال از ابتدای سال زراعی و آبی که از مهرماه آغاز می شود تا زمان این گفتگو ۲۹۰ میلیمیر بوده است، گفت: ۷۷ میلیمتر نسبت به میانگین بلندمدت کاهش و ۲۰۰ میلیمتر نسبت به سال گذشته کم بارشی داریم.
 
مدیر کل هواشناسی البرز افزود: بیشترین کم بارشی البرز مرتبط با شهرستان طالقان است که ۳۳۴ میلیمتر بارندگی داشته و نسبت با میانگین بلند مدت  ۱۵۹ میلیمتر کاهش دارد، همچنین این شهرستان نسبت به سال گذشته ۲۱۰ میلیمتر کمبود بارش داشت.
 
وی با اشاره به اینکه پس از طالقان بیشترین کم بارشی در حوزه کرج اتفاق افتاده است، اظهار داشت: در کرج از ابتدای سال آبی تا زمان این گفتگو ۳۵۲ میلیمتر بارش داشته ایم که نسبت به نرمال خود ۱۰۶ و نسبت یه سال گذشته ۲۷۰ میلیمتر کمبود بارش داشته است.
 
بهاروند تصریح کرد: در ادامه سال آبی و زراعی پیش بینی ما افزایش ۲ الی ۳ درجه ای دما نسبت به میانگین بلند مدت است و با توجه به اینکه فصل بارش تمام شده، اگر بارشی هم باشد در بهترین حالت ۸ میلیمتر تا پایان سال آبی داریم که جبران کننده نیست.
 
بهاروند با اشاره به اینکه تا پایان سال خشکسالی بسیار شدید را در کشور و البرز شاهد خواهیم بود، گفت: همه مناطق استان درگیر تنش آبی و کم بارشی هستند و این موضوع کشاورزی، منابع آبی و در واقع کلیه ابعاد زندگی مردم را در بر می گیرد.
 
انتقال آب به تهران و بحران خشکسالی در البرز یکی دیگر از مسائلی است که طی سال های اخیر با مخالفت بسیاری از کارشناسان روبرو شده است، به سراغ نماینده مردم کرج در مجلس شوای اسلامی و نائب رئیس دوم کمیسیون کشاورزی رفتیم تا از آخرین وضعیت این اقدام اطلاع پیدا کنیم.
 
 
علیرضا عباسی در گفتگو با خبرنگار تیتریک، می گوید؛ اگر چه سدهای کرج و طالقان در استان البرز، آب کشاورزی و شرب استان های قزوین، تهران و البرز را تامین می کنند اما تنها ۲۲ درصد آب مورد نیاز از منابع سطحی تغذیه می شوند.
 
وی با اشاره به اینکه ۸۰ درصد آب مورد نیاز البرز از چاه تامین می شود، افزود: برداشت بی رویه از چاه های آب، در مناطق دشتی استان به ویژه فردیس، اشتهارد و نظرآباد موجب وقوع فرونشست شده است، در گذشته چاه ها با عمق ۳۰ متر و امروز با عمق ۳۰۰ متر به آب می رسند.
 
عباسی با اشاره به اینکه آب سرمایه ملی بوده و در قالب کمک به هم نوع آب پایتخت هم می تواند از رودخانه کرج تامین شود، اظهار داشت: آنچه اهمیت دارد این است که باید اکوسیستم محیط زیستی چالوس حفظ شود.
 
عباسی افزود: بررسی های زیست محیطی نشان می دهد باید ۱۸۰ میلیون مترمکعب آب از رودخانه کرج عبور کند در حالی که وزارت نیرو تنها ۶۰ میلیون متر مکعب برای رودخانه کرج در نظر گرفته بود و این موضوع معنایی جز نابودی رودخانه کرج نداشت. 
 
وی اظهار داشت: البرز با مشکل ریزگرد دست و پنجه نرم می کند و با تصمیم وزارت نیرو رودخانه کرج و چهارمین جاده گردشگری دنیا یعنی چالوس، به یک کانون ریزگرد تبدیل می شد و گونه های جانوری و گیاهی از بین می رفت، همچینن شاهد تخریب محیط زیست هم می بودیم.
 
مدیر مطالعات پایه آب شرکت آب منطقه ‌ای البرز هم بر بحران آب و خشکسالی در البرز صحه می گذارد، سعید نقدی در گفتگو با خبرنگار تیتریک، می گوید؛ متاسفانه از اندوخته های هزاران ساله آبخوان ها برداشت می شود در حالی که برای سانت سانت آن زمان زیادی سپری شده است.
 
وی افزود: سطح سفره های آبخوان در البرز پائین رفته است، متاسفانه به طور متوسط در استان ۷۲ سانتی متر سالیانه آبخوان ها با افت مواجه هستند، مناطقی هستند که این افت به ۴ الی ۵ متر هم می رسد، در بازه زمانی ۳۰ ساله با اضافه برداشت ها سطح تراز آبخوان ها ۲۱ متر افت داشته است.
 
نقدی اظهار داشت: خروج آب از خاک موجب خالی شدن فضای آن می شود، بار فوقانی زمین باعث می شود فضاهای خالی پر شود، این فشرده شدن به نوعی خاک الاستیته را پلاستیک می کند، با این حال و اوضاع احیایی وجود ندارد،  چرا که آب دیگر به طبقات پائین نفوذ پیدا نمی کند.
 
 
وی تصریح کرد: استمرار روند مذکور مرگ آبخوان ها را به دنبال دارد، آثار فرونشست در استان البرز مشخص است و با توجه به عدم نفوذپذیری خاک سیلاب ها هم دور از انتظار نخواهد بود، زیرساخت های منطقه ای اعم از شکستن ریل و راه ها را در پی دارد.
 
نقدی با اشاره به اینکه نشست سانتی متری حتی می تواند یک نیروگاه را هم از مدار خارج کند، گفت: مصیبت های فراوانی را ایجاد خواهد کرد، ترک خانه های مردم در مهرشهر هم نمونه ای از این فرونشت ها است، منطقه تنکمان و رامجین بیشترین میزان برداشت آب و نشست را دارند که ۲۶ سانتی متر است.
 
وی با اشاره به اینکه مهرشهر و کمالشهر نشست ۴ سانتی متری دارند،  افزود: این مسائل زنگ خطری برای آینده البرز است، در حال حاضر هم اتافاق افتاده است، نه تنها منابع استراتژیک آب را از دست می دهیم بلکه لطمات جبران ناپذیری به واسطه مرگ آبخوان و فرونشست برای آیندگان به دنبال دارد.
 
مرگ آبخوان، انتقال آب از کرج به پایتخت، فرونشست، استفاده ۸۰ درصدی البرز از چاه ها و منابع زیرزمینی همه و همه می تواند زنجیره ای از بحران ها باشد که در آینده سرنوشتی مشابه خوزستان را برای استان ما رقم خواهد زد و تنها کارآمدی مدیران می تواند از این فاجعه جلوگیری کند.
 
انتهای پیام/
Share/Save/Bookmark