داخلی آرشيو خبر صفحه اقتصادی
امتیاز مثبت 
۰
 
نفس های آخر دامداری؛
دامداران سیستان و بلوچستان در دام خشکسالی گرفتار شدند/ ورشکستگی به خاطر گرانی نهاده‌های دامی
کد مطلب: ۷۴۶۴۶
تاریخ انتشار:چهارشنبه ۱۱ آبان ۱۴۰۱ ساعت ۰۸:۰۷
تازیانه خشکسالی از یک سو، گرانی نهاده‌های دامی از سوی دیگر صدای بسیاری از دامداران به ویژه در شمال سیستان و بلوچستان را درآورده است.
دامداران سیستان و بلوچستان در دام خشکسالی گرفتار شدند/ ورشکستگی به خاطر گرانی نهاده‌های دامی
به گزارش اوشیدا به نقل از عصرهامون، شرایط اقلیمی و جغرافیای متنوع سیستان وبلوچستان در حالی بستر مناسبی جهت انجام فعالیت های دامپروری می باشد که عمده ترین محور اشتغال و تامین معاش مردم استان به ویژه در شمال استان دامداری و دامپروری بوده است.

این خطه که در گذشته ای نه چندان دور به دلیل رونق کشاورزی و دامداری های سنتی یکی از نقاط بسیار مهم تامین گوشت قرمز کشور بود که با بروز خشکسالی های متوالی و مهاجرت دامداران به دیگر شهرهای کشور دولت برای ایجاد اشتغال از یک سو و تامین گوشت قرمز کشور اقدام به واردات دام سبک و سنگین از کشورهای همسایه کرد.

در این بین منطقه سیستان به علت داشتن نژاد گاو سیستانی و گوسفند بلوچی یکی از قطبهای دامپروری کشور محسوب می شد اما بخت یاری نکرد و تازیانه های خشکسالی علاوه برخشکیدگی تالاب هامون منجر به کمبود علوفه، از بین رفتن منابع تغذیه دام‌ها و خشکیدگی مراتع شد و دامداران استان را در دام مشکلات انداخت.

مشکلاتی که هراز چند گاهی سرباز کرده و این بار نیز دامداران با مشکل بسیار بزرگی جهت تغذیه دام خود مواجه شده اند به طوری که این موضوع سبب فروش دام توسط دامداران شده و مجبورند دام های خود را یکی پس از دیگری فدای دام های دیگر کنند و این درحالیست که حاصل دست رنج دامداران که شیر و گوشت باشد با قیمت پایین داد وستد می شود و این امر خود داغی دیگر بر دل دامداران گذاشته است.

دخل و خرجمان با هم همخوانی ندارد

به گفته یکی از دامداران، از سال گذشته تاکنون هر چه در توان داشتیم صرف دام ها کردیم اکنون دستمان خالی و جیبمان بی پول است، مجبوریم هر بار یکی از دام ها را فدای دام های دیگر کنیم.

به عقیده این دامدار؛ با هدفمندی یارانه ها قیمت هر کیلو سبوس به ۷ هزار تومان و کاه به ۸ هزار تومان رسید و این در حالیست که هزینه خوراک یک گاو در روز حدودا ۲۰۰ هزار تومان می شود و با این وجود توان ما به تامین تغذیه و نهاده های دام نمی رسد.

پیش از این نیز کوهکن یکی دیگر از دامداران شمال استان در گفت وگو با خبرنگار ما با اشاره به اینکه طی سال های اخیر به علت عدم توان تهیه علوفه و نهاده‌ دامی، گاوهای مزرعه اش را به فروش گذاشته و اکنون از ۶۰-۵۰راس دامی که داشته تنها برایش ۱۰ راس باقی مانده هست، گفته بود هر راس گاو روزی سه وعده غذا نیاز دارد و ۴۵ کیلو سهمیه نهایتا ۲ تا سه روز گاو است تداوم این وضعیت برای دامداران به صرفه نیست.

این دامدار با بیان اینکه ضعف در نظارت ها منجر به گرسنه بودن دام ها و ورشکسته شدن دامداران شده، ادامه داده بود؛ دامدار در این وضعیت توان خرید کنسانتره ندارد و این موضوع باعث شده تا هر راس گاوی که در روزانه باید ۱۴ کیلو کنسانتره بخورد تا روزی ۳۵ کیلو شیر بدهد اکنون به شدت دچار کاهش شیر شده باشد و اکثر دامداران این منطقه دام ها را فروخته و به شهرهای دیگر مهاجرت کرده و هم اینک تعداد زیادی از دامداری ها تعطیل است.

بیان این گلایه های از سوی دامداران در حالیست که سیستان یکی از قطب های اصلی تامین گوشت جنوب شرق است که با توجه به خشکسالی؛ تامین نهاده دامی به صورت رایانه ای و حتی رایگان می تواند از انقراض دام های این منطقه جلوگیری کند چرا که دامداری و دامپروری یکی از مشاغل اصلی مردمان این منطقه است.

ارزی برای تامین نهاده های دامی در نظر نگرفته نشده است

محمد سرگزی، نماینده زابل در مصاحبه ای که چندی پیش با عصرهامون داشت با اشاره به اینکه دولت نهاده های دامی را از سبد حمایتی خود خارج کرده و این امر باعث افزایش قیمت نهاده های دامی شده است، گفت: متاسفانه برای تامین نهاده های دامی دولت ارزی را برای هیچ نقطه از کشور در نظر نگرفته است.

وی با اشاره به شرایط خاص آب و هوایی، خشکسالی چند دهه گذشته و کمبود نزولات جوی در استان و مشکلات بخش کشاورزی و دامداری، افزود: دولت باید نگاه ویژه ای به استان داشته باشد ولی متاسفانه گویا دولت از اهمیت این استان بی اطلاع بوده و تذکرات مکرر نمایندگان هم برایشان بی تاثیر بوده است.

به گفته سرگزی؛ در استان علوفه ای کشت نمی شود چون آبی نداریم، و هزینه تولید گوشت هم به دلیل تنش های آب و هوایی بیشتر از نقاط دیگر کشور است.

انتهای پیام/
Share/Save/Bookmark