داخلی آرشيو گفتگو صفحه اجتماعی
امتیاز مثبت 
۲
 
یک کارشناس مذهبی مطرح کرد:
نقش چشمگیر امام محمدباقر (ع) در حفاظت از تمدن جامعه اسلامی
کد مطلب: ۷۵۳۵۸
تاریخ انتشار:دوشنبه ۵ تير ۱۴۰۲ ساعت ۱۰:۴۹
یک کارشناس مذهبی گفت: امام محمدباقر (ع) مبین و تدوینگر مکتب تشییع بودند، به‌طوری‌که نقش ایشان در حفاظت از تمدن اسلامی نقش بی‌مانندی بوده است.
نقش چشمگیر امام محمدباقر (ع) در حفاظت از تمدن جامعه اسلامی
حجت‌الاسلام‌والمسلمین مهدی فاطمی‌منش در گفتگو با خبرنگار اوشیدا، ضمن تسلیت شهادت امام محمدباقر (ع) بیان کرد: دوران امامت امام باقر(ع) فرصت مناسبی را در جهت بیان عناصر علمی، فلسفی و کلامی در تمدن اسلامی ایجاد کرد و در واقع ایشان و پدر بزرگوارشان بنیان‌گذاران انقلاب فرهنگی در جهان اسلام به حساب می‌آیند که یک نهضت فرهنگی را پایه‌گذاری کردند و یک مدرسه علمی بزرگ جهت نشر مکتب اهل بیت (ع) را در مدینه تاسیس کردند.

وی افزود: امام محمد باقر (ع) در دوران خود به شکافنده مشکلات فکری و حل کننده مسائل معروف بودند که با گسترش معارف و دانش در عصر خود از یک شخصیت منحصر به ‌فردی برخوردار بود.

وی ادامه داد: علم گسترده و ناسخ امام به اندازه‌ای بود که پیغمبر اکرم (ص) درباره فرزند نتیجه خود فرمودند که یبقر العلم بقراء به این مفهوم که آن حضرت شکافنده علوم است و به این ترتیب آن حصرت لقب باقرالعلوم را به آن حضرت اعطا کردند و علم این مطلب را از سوی خدای متعال دریافت کردند.

وی عنوان کرد: ابن‌حجرعسقلانی، یکی از دانشمندان عامه، می‌نویسد که محمد باقر (ع) به اندازه‌ای رموز و اسرار علوم را آشکار ساخت و حقایق و احکام و حکمت‌ها و لطایف را بیان نمود که جز کوردلان و یا منحرفان، کسی نمی‌تواند آن را انکار کند، از اینرو، به شکافنده و جمع‌آورنده علوم برفرازنده پرچم دانش لقب یافته است.

حجت‌الاسلام‎والمسلمین فاطمی‌منش تصریح کرد: امام محمد باقر (ع) با وجود همه مشکلات با توجه به سیاست و درایت ایشان در حل مشکلات با پرورش شاگردان متعدد در زمینه‌های مختلف علاوه بر گسترش و تبیین اسلام در سرتاسر جهان، توانست مشکلات سیاسی و اقتصادی زمان خود را مرتفع کند.

وی خاطرنشان کرد: نهضت عاشورا در زمان امام حسین (ع)، موتور محرک تشیع از بعد حماسی بود و بعد از آن در دوران امام‌سجاد (ع) به دلیل از هم‌ گسیختگی تشیع، ایشان از طریق دعا و صحیفه سجادیه تلاش کردند تا انسجام شیعیان را برقرار کنند و امام باقر (ع) نیز پایه‌های فکری نهضت امام حسین (ع) و عاشورا را تبیین کردند و در استمرار جریان عاشورا نقش مهم و اساسی داشتند، که به شکافنده علم معروف شدند.

راه حل مشکلات جوانان اندیشیدن به شخصیت امام محمد باقر (ع)

این کارشناس مذهبی افزود: ما در مکتب تشیع این افتخار را داریم که امامان ما الگوهایی هستند که ذوالعبادند، به گونه‌ای که در تمامی ابعاد از جمله اقتصاد، سیاست علم، آزاداندیشی و زندگی مسالمت آمیز با گروه‌ها و فرقه‌های مختلف، همه نشان از والایی مقام ایشان در بین مردم می‌دهد.

این استاد حوزه با بیان مشکلات جوانان امروز تصریح کرد: با توجه به روایات، امام محمد باقر (ع) با وجود توان علمی بالایی که داشتند، باز هم به کار در مزرعه و چوپانی مشغول بودند و کار اقتصادی را عار نمی‌دانستند، ولی امروزه در جامعه اگر نگاهی بیندازیم، می‌بینیم تنبلی موج می‌زند و سختی کشیدن و کار با دست را کم شدن شأنیت خود می‌دانند.

وی ادامه داد: متاسفانه جامعه امروزی به این باورند که مشکلات تنها با نشستن در پشت میزها حل می‌شود و جوانان نیز به فکر نشستن به پشت میز هستند تا بتوانند گرهی از کار مشکلات مردم دربیاورند، اما اگر ما الگوی‌مان ائمه اطهار باشند، متوجه می‌شویم که همه کارها در کنار هم حلال مشکلات است و برای رفع باورهای غلط باید شخصیت ائمه را برای جوانان‌مان تبیین کنیم.

حجت‌الاسلام فاطمی‌منش با اشاره به شرایط سخت دوران امام محمد باقر (ع) از لحاظ سیاسی تصریح کرد: در عصر امام محمدباقر (ع)، به دلیل آگاهی اذعان عمومی درباره مسئله امامت و ولایت، حکومت بنی امیه به ضعف کشیده و باعث روی کار آمدن حکومت بنی‌عباس شد.

وی خاطرنشان کرد: امام محمد باقر علیه السلام در روزگار خود، بزرگ‌ترین تأثیر علمی و عملی را برای جامعه خویش داشت، حضور در مجامع علمی و پایه‌گذاری نشست‌های فرهنگی، یکی از بهترین و ارزنده‌ترین نوع حضور در جامعه و خدمت به اجتماع مسلمانان بود که آن امام به گونه‌ای بارز و اثرگذار، این نقش را بر عهده گرفت و از دیگر جنبه‌های حضور مؤثر ایشان در جامعه، مرجع بودن و پاسخ‌گویی به پرسش‌های مردمی بود که از دور و نزدیک به حضور ایشان می‌شتافتند و پاسخ پرسش‌های گوناگون خود را از محضر امام دریافت می‌کردند.

حجت الاسلام فاطمی‌منش با اشاره به شخصیت والای امام محمد باقر (ع) در میان اهل تسنن تصریح کرد: در کتب مطرح اهل تسنن ارزش والایی به امام محمد باقر (ع) داده شده است و در کتاب الحواعق والمحروقه منکران ایشان را بی‌بصیرت دانسته‌اند.

وی ادامه داد: امام محمدباقر (ع) همچون جد بزرگوا‌شان دغدغه‌مند به وحدت میان مسلمانان به گونه‌ای که ایشان بدون توجه به قرار گرفتن در راس حکومت با رویکرد کلی وحدت‌طلبی به دنبال حفظ کیان اسلام و مقابله با بیگانگان بود.

وی تاکید کرد: امروز باید راه و روش امام‌باقر (ع) در ابعاد مختلف زندگی مورد توجه پیروان و دوستداران آن حضرت قرار گیرد و جدا شدن از مکتب اهل بیت (ع)، همان چیزی است که دشمن می‌خواهد.

انتهای خبر/
Share/Save/Bookmark