داخلی آرشيو خبر صفحه اجتماعی
امتیاز مثبت 
۰
 
کارشناس ارشد روانشناسی مطرح کرد:
افسردگی دستاورد استفاده بی رویه از فضای مجازی/ عدم نظارت والدین بستری برای بروز ناهنجاری اخلاقی و رفتاری
کد مطلب: ۷۴۳۵۱
تاریخ انتشار:يکشنبه ۱۸ ارديبهشت ۱۴۰۱ ساعت ۰۲:۲۴
یک روانشناس و مدرس دانشگاه گفت: استفاده نادرست و افراطی از فضای مجازی سلامت روان کودکان و نوجوانان را تهدید می کند.
افسردگی دستاورد استفاده بی رویه از فضای مجازی/ عدم نظارت والدین بستری برای بروز ناهنجاری اخلاقی و رفتاری
به گزارش اوشیدا،با توجه به اینکه جوامع امروزی در حال پیشرفت روز افزون در زمینه تکنولوژی و ارتباطات هستند هر جامعه ای برای همراه شدن با این تغییر و تحول ها باید ناگزیر همپای با تکنولوژی پیش برود و این امر، امری اجنتاب ناپذیر است. اما آگاهی دادن و به اصطلاح فرهنگ سازی درباره وسایل و تکنولوژی ارتباطات تازه ورود در جوامع و میان مردم می تواند آنها را از تاثیرات مثبت و منفی آگاه کند و خود بهترین عامل پیشگیری خواهد بود.
امروزه وسایل ارتباطی بر زندگی انسان‌ها سایه افکنده است، این وسایل مانند چاقوی دو لبه‌ای است که می‌تواند نقاط مثبت و منفی داشته باشد. یکی از آسیب‌های فضای مجازی در این خصوص آسیب پذیر بودن سلامت روانی کودکان و نوجوانان است.

ام البنین اویسی روانشناس و مدرس دانشگاه در گفتگو با خبرنگار ما گفت: دوره نوجوانی دوره حساس و متفاوت با دوران قبل و بعد از خود است در این دوره به دلیل استقلال طلبی فرزندان،کنترل فرزندان  سخت تر می باشد و نگرانی های والدین بیشتر
حال باتوجه به گسترش دسترسی نوجوانان به فضای مجازی و اطلاعات فراوان وسیع  این فضا نگرانی ما برای این نسل به مراتب بیشتر است  و با توجه به تغییراتی که بصورت مداوم در فضای مجازی ایجاد می شود باید مسیر درست استفاده از آن را نیز شناسایی کرد. لذا برای جلوگیری یا کاهش آسیب های اینترنتی باید به اقدامات پیشگیرانه ای مانند آگاهی والدین،کودک و نوجوان، و افزایش سواد رسانه ای و مدیریت صحیح آن فضای مجازی را به ابزاری برای مطالعه و پیشرفت علمی دانش آموزان و جوانان تبدیل کرد.

استفاده افراطی دانش آموزان از فضای مجازی و چالش های سلامت روان
وی با تاکید بر این مطلب که اینترنت مانند تمام وسایل ارتباط جمعی جنبه‌های مثبت و منفی دارد بیان کرد: استفاده‌ی نادرست ازفضای مجازی و اینترنت می‌تواند نیروی پویا و کارآمد کشور به ویژه کودکان و نوجوانان را تهدید کند، تنهایی، افسردگی، اضطراب، استرس، بیخوابی، عزت نفس پایین برخی از مشکلات احتمالی است که کودکان و نوجوانان در استفاده بیش از حد ازاین فضا با آن مواجه هستند.

این مدرس دانشگاه تصریح کرد: گاهی استفاده مفرط از شبکه‌های اجتماعی، به طور غیرمستقیم، بر خلق و خوی نوجوان اثر می‌گذارد. برای مثال، اختلال در خواب یکی از عوامل افسردگی است که استفاده مفرط از شبکه‌های اجتماعی می‌تواند باعث یا تشدیدکننده آن باشد. بر اساس یک پژوهش، ۶۰ درصد نوجوانان ساعات پایانی شب و قبل از خواب از تلفن همراه استفاده می‌کنند، میزان خواب این افراد در مقایسه با سایر نوجوانان ۹۰ دقیقه کمتر است ، علاوه بر این، چرخیدن در شبکه‌های اجتماعی به‌راحتی می‌تواند به استرس و اضطراب ختم شود که این نیز روند خواب را مختل می‌کند.

استفاده بی رویه  از شبکه های اجتماعی در افزایش افسردگی نوجوانان موثر است
وی ادامه داد:علت تأثیر شبکه‌های اجتماعی و تلویزیون در جهت افزایش افسردگی نوجوانان این است که این دو ابزار به طور مرتب نوجوانان را در معرض مقایسه خود با دیگر افراد قرار می‌دهند و باعث می‌شوند اشخاص خود را در برابر دیگران عقب تر و دارای پیشرفت کمتر قلمداد کنند. نمایش مستمر خود با چهره و اندامی زیبا یا در حین مسافرت به مکان‌های دیدنی و صرف غذاهای لوکس و غیره به نوجوانان حس تحقیر می‌دهد و آنان را افسرده می‌سازد.

به گفته این روانشناس، زمانی که کودک و نوجوانی به اینترنت معتاد شود، انگیزه‌اش برای تعامل با دیگران کم می‌شود که خود اثرات منفی بر ارتباط شخصی و تعاملات اجتماعی او دارد. این افراد دوستی‌ها را کم‌تر حفظ کرده، زمان کم‌تری با خانواده سپری و استرس‌های بیش‌تری را تجربه می‌کنند و در نهایت گوشه گیر و دچار افسردگی می شوند.

والدین باید زمان بیشتری در کنار فرزندان شان باشند
اویسی خاطر نشان کرد: خانواده‌ها بدلیل اینکه اکثرا درگیر مشکلات اقتصادی، اشتغال بیش از حد هستند، کمتر به امور فرزندان می‌پردازند و ناخواسته مجبورمی شوند به صورت نیابتی تربیت فرزندان خود را چه در دوره کودکی و چه در دوره نوجوانی به دست جامعه‌ای بسپارند که به طور معین برای نوجوان برنامه ریزی درسی و آموزشی ندارد. بعنوان مثال والدین وقتی که سرکار هستند برای سرگرم کردن فرزند خود، مجبورند از رسانه‌های جمعی استفاده کنند که هیچ برنامه روشنی برای شکل دادن به ارزشهای نوجوان در دراز مدت دنبال نمی‌کنند و مشکلات بیشتری در امر تربیت نوجوان، برای آنان ایجاد کرده است.

وی ادامه داد: برای کاهش آثار مخرب فضای مجازی والدین باید آگاهی لازم را در این زمینه داشته باشند زیرا در غیراینصورت فرزندان دچار آسیب شده و تاوانی به مراتب سنگین تر باید پرداخت کنند، بنابراین رفتار صحيح والدين و ارائه راهکارهایی که بهترين گزينه جهت تصحيح رفتار کودکان، نوجوانان و جوانان است و بیشتر از آنکه لجبازی فرزند را تحریک کند، موجب راهنمایی و همراهی آگاهانه آنها می شود.

این مشاور عنوان کرد : آگاهی  والدین و داشتن سواد رسانه و مهارت و دانش استفاده از فضای مجازی ، هوشیاری آنها در این رابطه و از سوی دیگر فرهنگ سازی برای استفاده صحیح از فضای مجازی، می تواند تاثیر بسزایی در فراگیرى مهارت هاى مختلف زندگى و نیز با مدیریت و کنترل صحیح  و آموزش هاى مرتبط از هر گونه آسیبی در کودکان و نوجوانان جلوگیری کرد . با این وجود، استفاده از اینترنت در میان نوجوانان و جوانان در صورتى که نظارت والدین را به دنبال نداشته باشد، می تواند بستری برای بروز ناهنجاری اخلاقی و رفتاری باشد.

انتهای پیام/
Share/Save/Bookmark