داخلی آرشيو خبر صفحه 
امتیاز مثبت 
۴
 
بررسی مزایا و معایب منطقه آزاد سیستان؛
اشتغالزایی و رونق اقتصادی با ایجاد منطقه آزاد سیستان/ وجود سیاست  ارباب بردگی در مناطق آزاد
کد مطلب: ۶۱۶۷۰
تاریخ انتشار:سه شنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۱۷
با توجه به شرایط ویژه شمال سیستان و بلوچستان، ایجاد منطقه آزاد سیستان از چندین سال قبل بر سر زبان ها آمده است.
اشتغالزایی و رونق اقتصادی با ایجاد منطقه آزاد سیستان/ وجود سیاست  ارباب بردگی در مناطق آزاد
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا؛ خشکسالی و انسداد مرز سبب ایجاد فقر و بیکاری در سراسر سیستان شده به طوری که بسیاری از روستاهای مرزی خالی از سکنه شده است.

فقر اقتصادی حاکم امان را از مردم گرفته بنابراین هر از چندی که زمزمه آزاد شدن منطقه سیستان به گوش می رسد موجی از امید در منطقه حکمفرما می شود.

تنها امید مردم سیستان در حال حاضر ایجاد منطقه آزاد سیستان است چرا که فکر می کنند با توجه به شرایط ویژه سیستان از جمله هم مرزی با افغانستان و نیاز شدید این کشور به تولیدات و اجناس ایرانی می تواند سبب برون رفت از وضعیت فعلی شود.

 ایجاد منطقه آزاد به خودی خود مزایا و معایب فراوانی دارد که به راحتی نمی توان از کنار آن گذشت که در هرحال انتظار می رود تمامی جوانب آن سنجیده شود تا قبل از انجام هزینه های گزاف میزان سود و زیان احتمالی آن سنجیده شود تا طرحی پس از اجرایی شدن محکوم به شکست نشود.

تاکنون عملکرد مناطق آزاد در اقصی نقاط کشور نامطلوب بوده و نگرانی از اینکه این عملکرد ضعیف در سیستان هم ایجاد شود تاکنون مانعی بر سر راه ایجاد منطقه آزاد سیستان بوده است چرا که مناطق آزاد در سراسر کشور تنها به محل واردات کالاهای بی کیفیت و نامرغوب شده و صادرات چندانی به چشم نمی خورد.

روز گذشته بسیج دانشجویی دانشگاه زابل اقدام به برگزاری کرسی آزاد اندیشی با حضور دانشجویان و اساتید کرده تا از این طریق مزایا و معایب ایجاد منطقه آزاد سیستان سنجیده شود.

اشتغالزایی با ایجاد منطقه آزاد

یکی از دانشجویان موافق طرح منطقه آزاد عنوان کرد: منطقه آزاد خوب است چون باعث اشتغالزایی و رونق بازارچه مرزی و در نهایت موجب جلوگیری از مهاجرت می شود.

دانشجو موافق دیگری نیز عنوان کرد: تنها راه نجات زابل منطقه آزاد شدن است بنابراین انتظار می رود بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد.

منطقه آزاد عامل اصلی پنچر شدن چرخه تولید کشور شده است

یکی دیگر از دانشجویان حاضر که مخالف تصویب منطقه آزاد بود، گفت: از مناطق آزاد هیچ نتایجی تاکنون حاصل نشده چون ابتدا باید زیرساخت ها فراهم شود بنابراین منطقه آزاد باعث ایجاد شکاف طبقاتی و افزایش قاچاق بصورت قانونی درکشور شده است.

یکی دیگر از دانشجویان نیز اظهار کرد: اصل منطقه آزاد برای انتقال کالا های ضروری است اما اکنون عامل اصلی پنچر شدن چرخه تولید کشور شده است.

و افزود: درحال حاضر مناطق آزاد در کشور برای مثال چابهار موجب افزایش حاشیه نشینی شده است و همچنین در مناطق آزاد در حال حاضر افراد غیر بومی سود بیشتری می برند و افراد بومی تبدیل به باربر و سرایدار تاجران غیر بومی شده اند.

این دانشجو با عنوان اینکه مشکل اصلی زابل منطقه آزاد نیست بلکه نبودن مدیریت صحیح در بهره برداری از آب است، ادامه داد: صرفا منطقه آزاد تجاری به درد کشور نمی خورد، باید ترکیبی از مناطق آزاد صنعتی و تجاری باشد.

سیاست های اداره منطقه آزاد در کشور پاسخگوی نیازهای کشور نیست

در ادامه کارشناس برنامه بیان کرد: با اصل منطقه آزاد مشکلی نداریم ولی درحال حاضر سیاست های اداره منطقه آزاد در کشور پاسخگوی نیازهای کشور نیست و دلیل اصلی آن عدم سرمایه گذاری دولت در مناطق آزاد است.

 موسوی فرد تصریح کرد: درحال حاضر مناطق آزاد برای دولت هزینه ای ندارند و مناطق آزاد درآمد خود را از راه فروش زمین و واردات کالا کسب می کنند.

وی تاکید کرد: سیاست های اجرایی مناطق آزاد درحال حاضر شبیه به سیستم ارباب – بردگی غرب است درحالی که طبق قانون مناطق آزاد محل جذب سرمایه خارجی، تولید و اشتغال، صادرات کالا های داخلی و محرومیت زدایی از مناطقی که امکان رشد و توسعه دارند است.

موسوی فرد ابراز کرد: آمارها نشان میدهد مناطق آزاد ما ازجمله اروند، چابهار، قشم و... واردات بسیار زیاد و صادرات بسیار کم دارند و اشتغال ایجاد شده در مناطق آزاد کمتر از شهرهای معمولی بوده است.

کارشناس برنامه خاطرنشان کرد: اساسی ترین مشکل زابل آب است و دولت باید با دیپلماسی این مشکل را با افغانستان حل کند.

انتهای پیام
Share/Save/Bookmark