داخلی آرشيو خبر صفحه 
امتیاز مثبت 
۲
 
ظرفیت های بالقوه ای که سیستان را به اوج خواهد رساند
کد مطلب: ۶۲۳۷۸
تاریخ انتشار:دوشنبه ۲۰ آذر ۱۳۹۶ ساعت ۰۷:۳۸
ائمه جمعه و نماینده اسبق مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی به بیان ظرفیت های توسعه سیستان و راهکارهای رونق منطقه پرداختند.
ظرفیت های بالقوه ای که سیستان را به اوج خواهد رساند
به گزارش پایگاه خبری اوشیدا: امام جمعه شهر علی اکبر، استان سیستان و بلوچستان را پهناورترین استان کشور که از مرزهای گسترده زمینی و آبی برخوردار است دانست که در آن سیستان مهمترین پتانسیل ها و ظرفیتهای ناشناخته را برای کارآفرینی را دارد.

حجت الاسلام و المسلمین مجتبی اشرفیان از سیستان به عنوان مهد تولید انرژی کشور که انرژی بادی و انرژی خورشیدی در آن فراهم است، یاد کرد‌.

وی به محاسبات انجام شده در زمینه تخمین پتانسیل انرژی باد در ایران اشاره کرد به طوری که شواهد نشان از آن دارد که تنها در ۲۶ منطقه از کشور امکان استفاده از این ظرفیت وجود دارد که در این راستا سیستان بهترین شرایط را دارد.

در ایران با توجه به وجود مناطق بادخیز طراحی و ساخت آسیابهای بادی از ۲۰۰ سال پیش از میلاد مسیح رایج بوده و هم اکنون نیز بستر مناسبی جهت گسترش بهره‌برداری از توربینهای بادی در سیستان فراهم می‌باشد.

حجت الاسلام اشرفیان به غفلت در بهره برداری از فرصت مرز سیستان پرداخت چرا که در هر منطقه مرز بهترین فرصت برای تجارت و مبادلات اقتصادی و صادرات به کشور همسایه به شمار می رود اما با اینکه سیستان با کشورهایی هم مرز است که بسیار به بازارچه های مرزی و گمرگات فعال در منطقه نیازمند هستند و بهترین منبع تغذیه اقتصاد منطقه باید باشد اما با این حال هیچ نفعی عائد مردم نمی شود.

در زمان بازگشایی مرز سیستان رونق اقتصادی در سیستان حاکم بود اما سال هاست که مرز سیستان با دیواری بسته شده به طوری که بیکاری و فقر تمامی مناطق شهری و روستایی شهرستان های سیستان را در برگرفته است.

حجت الاسلام اشرفیان در ادامه به بیان سوالاتی همچون چرا پاس مرزی و تجارت چمدانی به معنای واقعی فعال نمی شود، چرا نمی توانیم تولیدات و محصولات کشاورزی و صنعتی خود را به این کشورها صادر کنیم چرا از درآمد میلیاردی مرز میلک چیزی جز خرابی جاده ها و تصادفات عائد مردم نشود، پرداخت.

طبق گفته کارشناسان، مرز میلک ماهانه بیش از ۲۰ میلیارد تومان درآمد عاید کشور می کند اما با این حال حتی یک ریال آن صرف آبادانی و رونق سیستان نمی شود و در این راستا تنها تصادفات خونبار و خرابی محورهای مواصلاتی نصیب مردم سیستان شده است.

وی در ادامه بزرگترین پتانسیل برای تحول اقتصادی و توسعه و معرفی منطقه را ظرفیت گردشگری اعلام کرد و افزود که به این مقوله بسیار کم توجهی شده چرا که سیستان به دلیل آثار باستانی بکر و بی نظیر فراوان به عنوان بهشت باستان شناسان معرفی شده و آرزوی دیرینه بسیاری از باستان شناسان خارجی سفر به این منطقه و بازدید از این اماکن است.

حجت الاسلام اشرفیان در ادامه به طرح سوالاتی از قبیل کجای ایران شهر سوخته باقدمت پنج هزارساله و سرزمین اولین ها پیدا می شود، مثل دهانه غلامان و قلعه رستم چند مورد وجود دارد، پرداخت و تاکید کرد که کوه خواجه مانند یک جزیره وسط تالاب بسیار زیبا خودنمایی می کند و مورد توجه ادیان مختلف و در همجواری تالاب هامون با آثار باستانی متعدد قرار دارد و دهها ظرفیت گردشگری دیگر منطقه که درست معرفی نشده است و پتانسیل اقتصادی و اجتماعی انها مغفول مانده در دنیای امروز گردشگری می تواندجای اقتصادنفت را بگیرد.

منطقه سیستان سرشار از اماکن تاریخی و آثار باستانی بی نظیر است به طوری که شهر سوخته آن داراری قدمتی بیش از پنج هزار سال است و تاکنون در اکتشافات به عمل آمده در آن اولین جراحی جمجمه، اولین جام انیمیشن و بسیاری از اولین های دیگر یافت شده است.

امام جمعه شهر علی اکبر مهمترین مشکل سیستان که حلقه مفقوده تمام مسائل منطقه است را اتحاد و اعتماد متقابل مردم و مسئولین بیان کرد که مردم از وعده های عمل نشده و از فرصتهای سوخته شده ناامید شدند و اعتماد آنها به بعضی مسئولین خدشه دار شده لذا باید همه مسئولین سعی کنند با محوریت علما و روحانیت اعتماد مردم را به دست اورند و صادقانه و مشفقانه خدمت کنند.

حجت الاسلام اشرفیان با عنوان اینکه مردم سیستان مسئولین زیادی را تجربه کردند که از آنها به عنوان نردبانی برای صعود خود استفاده کردند و برای مردم جز تجربه خطاهای خود چیزی باقی نگذاشتند بنابراین امروز شرایط سیستان مانند آتش فشانی است که هر لحظه ممکن است فعال شود، از مسولین منطقه خواست که سیستان را به کمک همه مردم بسازند تا هم مردم از حقوق قانونی و شهروندی خود مطلع باشند و هم مسئولین ظرفیت انتقادپذیری خود را بالا ببرند.

دولت دو طرح ضروری را در سیستان اجرایی کند

امام جمعه شهر بنجار از دو طرح لازم و فوری برای عمران و آبادانی بیشتر منطقه و تضمین ماندگار مردم را ایجاد زیر ساختهای لازم و تخفیف های ویژه مالیاتی در منطقه جهت ورود سرمایه گذاران در منطقه و استفاده بهینه و لازم از انژری باد و خورشید و ایجاد و ساخت کمربند سبز در بستر تالاب هامون با کمک سازمانهای مردم نهاد و کمپین ها و پاکبانها وحفر هامونک ها در دریاچه که ماندگاری بیشتر آب در تالاب و جلوگیری از طوفانهای خشن و گرد و خاکها که قطعا باعث کوچ مجدد مردم به منطقه خواهد شد عنوان کرد.

در حال حاضر شمار زیادی از مردم سیستان به دلیل خشکسالی، پدیده ریزگردها و بیکاری از منطقه کوچ کرده اند و به همین دلیل بسیاری از روستاها به ویژه روستاهای مرزی خالی از سکنه شده است.

بهترین نقطه برای صادرات افغانستان، ایران است

نماینده اسبق مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی سیستان را به عنوان یکی از نقاط استراتژیک جمهوری اسلامی ایران که در بهترین نقطه بین ایران و افغانستان قرار دارد یاد کرد.

طبق گفته عباسعلی نورا افغانستان باید عمده کالاهای خود را که عمدتا مواد خام است را به خارج صادر کند که در این راستا می توان برای صادرات این مواد خام را تبدیل به فراورده کرد بنابراین چون سیستان از نظر صادرات و واردات راهی به تاجیکستان دارد و در سفری که آقای لاریجانی به تاجیکستان داشت، تاجیکستان متمایل به مراوده از طریق سیستان و از داخل خاک افغانستان با ایران است می توان از این طریق رونق را در سیستان هم ایجاد کرد.

نورا احیا جاده ابریشم را بسیار ضروری دانست چرا که افغانستان، نیاز به کالاهای بسیاری دارد که در این راستا بهترین گذرگاه هایی که می تواند این نیاز وارداتی افغانستان را تامین کند سیستان است بنابراین با توجه به نیاز افغانستان به انرژی و همچنین وجود بادهای سیستان، بهترین گذرگاه صادرات انرژی ایران، سیستان است که در این راستا می توان انرژی باد را به برق تبدیل و به افغانستان صادر کرد که تعلل در این کار به ضرر ایران تمام خواهد شد چرا که رقبای دیگر به راحتی می توانند این نیاز افغانستان را تامین کنند.
انرژی بادی در سیستان بسیار فعال است به طوری که بادهای ۱۲۰ روزه در حال حاضر به بیش از ۱۵۰ روز رسیده و حتی انرژی بادی در تمام فصول سال در دسترس است و با استفاده از نصب توربین های بادی می توان انرژی برقی را تولید کرد که علاوه بر نیاز منطقه نیاز کشورهای همسایه را هم می توان تامین کرد.

خاک سیستان برای تولید کاشی بهترین کاربرد را دارد

دکترای ریاضیات با گرایش اقتصاد به اینکه کشورهای همسایه به شدت به کاشی و سرامیک نیاز دارند و در این راستا خاک سیستان در نقاطی از حوزه ها دارای چسبندگی هایی برای تولید کاشی است اشاره کرد.

نورا نسبت به اینکه در حوزه سیستان در مورد کاشی و سرامیک سرمایه گذاری نشده در حالی که یزد در ابتدا از حوزه کاشی و سرامیک پیشرفت کرد در صورتی که خاک سیستان مرغوب تر است، ابراز تاسف کرد.

سیستان سرشار از بیابان های مملو از خاک رس است در حالی که خاک رس در صنایع سفالگری و کاشی و سرامیک نقش به سزایی دارد این نعمت در منطقه نادیده گرفته شده است.

معادن سیستان توسط قاچاقچیان به یغما می رود

نماینده اسبق ادوار زابل و زاهدان با بیان اینکه سیستان دارای ظرفیت بالقوه ای در معادن است اما متاسفانه در سال های اخیر از طریق قاچاق این منابع به یغما می رود، به قابلیت گردشگری سیستان که اگر به درستی از آن استفاده شود به عنوان نقطه امیدی می تواند منبع درآمد خوبی شود چرا که بسیاری از کشورها از قبیل ترکیه، از گردشگری به عنوان صنعت گردشگری یاد می کنند اما متاسفانه نسبت به این مورد مهم توجهی نمی شود، اشاره کرد.

نورا، اتصال راه آهن سیستان به چابهار را تاثیرگذار در ترانزیت کالا دانست چرا که رقبای افغانی بسیار علاقمند به ایجاد راه آهن چابهار–قندهار و کابل هستند بنابراین اگر افغانستان از طریق سیستان به چابهار متصل شود خدمت شایانی به هر دو کشور در راستای ترانزیت کالا خواهد شد اما متاسفانه از این ظرفیت غافل بوده ایم در حالی که حتی هندی ها نیز خواستار سرمایه گذاری در این راستا هستند به طوری که در جلسات با برادران افغان در صحبت های خصوصی، می گویند به دلیل امنیت بهترین گذرگاه تجاری ما ایران است همچنین بار ها گفته اند که اگر ایران شرایط تجاری را فراهم کند ترجیح می دهیم تمام کالاهای وارداتی و صادراتی را در حوزه ایران قرار دهیم.

نماینده اسبق مردم سیستان در مجلس شورای اسلامی با یادآوری این مطلب که افغان ها در یک نشست حاضر به ادغام چند هزار هکتار از زمین های افغانستان و چند هزار هکتار از زمین های سیستان شدند همچنین افغانستان تامین آب و ایران تامین انرژی را تقبل تا بازار صنعتی مشترک بین ایران و افغانستان در مرز ایجاد شود که این بزرگترین خدمت به سیستان می تواند باشد ادامه داد که افغان ها بارها سخنانی مبنی بر آنکه، اگر به تجار افغان حق اقامت داده شود آنها نیز میلیاردها سرمایه گذار به ایران منتقل می کنند که در این راستا طبق مطالعات این بستر می تواند سیستان را از هر جهت نجات دهد و نقطه کلیدی در ایران باشد.

انتهای پیام/ ف ب
Share/Save/Bookmark