داخلی آرشيو خبر صفحه 
امتیاز مثبت 
۲
 
لزوم ایجاد منطقه مشترک تولیدی/ مشترکات ایران و افغانستان زمینه ساز رونق اقتصادی
کد مطلب: ۶۳۸۸۱
تاریخ انتشار:پنجشنبه ۶ ارديبهشت ۱۳۹۷ ساعت ۰۶:۲۵
عضو هیئت علمی دانشگاه زابل گفت: با توجه به مشترکات بسیار میان ایران و افغانستان می توان با بهره‌گیری از آن در هر دو سو رونق اقتصادی ایجاد کرد.
لزوم ایجاد منطقه مشترک تولیدی/ مشترکات ایران و افغانستان زمینه ساز رونق اقتصادی
احمد قنبری در گفت و گو با خبرنگار اوشیدا؛ ابراز کرد: همه ما مسافران یک سفینه هستیم، به عدالت خداوند اعتقاد داریم که خداوند منابع کافی برای تامین نیازهای آحاد بشر در هر نقطه ای از کره خاکی به صورت بالقوه فراهم کرده است؛ ولی اینکه از این منابع خدادادی چگونه برای رفاه بشریت استفاده شود بستگی به خود انسانها دارد.

وی افزود: منابع شامل منابع طبیعی؛ مثل آب، خاک، اقلیم، نور و دما، منابع انسانی؛ مثل تعداد افراد، ظرفیت کار افراد، علاقه به کار و قابلیت انعطاف پذیری انسانها؛ منابع سرمایه ای؛ مثل کانالهای آب، جاده، پول و اعتبارات و منابع تولیدی هم مثل تولیدات حاصل شده از منابع ذکر شده، می باشد.

عضو هیئت علمی دانشگاه زابل خاطرنشان کرد: توزیع منابع در همه جا یکسان نیست و خوشبختانه مردم خاورمیانه با عمده جمعیت مسلمان از منابع زیادی برخوردارند، به حدی که بعضی کشورهای غربی و شرق آسیا در حسرت این منابع هستند؛ به صورتی که ریشه عمده دلایل خلق و راه اندازی بحرانهای منطقه ای را می توان در دستیابی آسانتر به منابع این منطقه عنوان کرد، تا از طریق بی اعتمادی و جنگ و خونریزی بتوانند منابع آن هارا غارت کنند.

قنبری بیان کرد: رودخانه هیرمند و آب آن یکی از منابع است که شکوفایی و بهره برداری از منابع دیگر را در منطقه در گذشته نه چندان دور فراهم می‌کرد؛ مردم دو طرف مرز هم از نژاد ، قوم یکسان، زبان، فرهنگ و دین مشترک برخوردار هستند.

وی اذعان کرد: نظام جمهوری اسلامی و قبل از آن منابع سرمایه زیادی را مانند سدها، کانالها و سایر زیر بناها فراهم کرده، علاوه بر آن به منابع طبیعی به خاک حاصلخیز، کارشناسان و نیروی تخصصی و دهها منابع دیگر در طرف ایران قرار دارد که متاسفانه به دلیل کاهش جریان آب هیرمند و کنترل آن توسط افغانستان بهره برداری و به فعلیت در آمدن این منابع بالقوه کاهش و حتی می‌توان گفت نزدیک به صفر شده است؛ از طرفی دولت افغانستان در صورتی‌که بخواهد آب را کنترل کند باید کلی سرمایه گذاری کند در صورتی‌که نتیجه این تغییر در ساختار اکولوژیک در منطقه هم قابل پیش بینی نخواهد بود.

استاد دانشگاه زابل تصریح کرد: حال که خداوند سرنوشت این دو کشور را اینگونه رقم زده، بهتر نیست مسئولین و دولتین دو کشور ایران و افغانستان این چالش را تبدیل به فرصت کنند و جهت بهره برداری بهتر و موثرتر بر اساس معیارهای محلی خود منطقه اقدام به ایجاد یک منطقه مشترک تولیدی کنند حسب سهمی که در فراهم کردن منابع دارند از درآمد و منافع آن برخوردار شوند.

قنبری اظهار کرد: به عنوان مثال منابع خاک، ماشین آلات و سرمایه و سایر از طرف ایرانی، تامین منابع آب از طرف افغانی و منابع انسانی مشترکا از هر دو کشور و در کنار هم با یک تعامل و دیپلماسی سازنده بتوانند از منابع خدادادی که برای رفاه برای مردم منطقه بهره گیرند.

وی اذعان کرد: آیا نمی شود نیروی کار افغانی که در سراسر کشور ایران پخش و مشکلاتی برای خودشان و مردم ایجاد میشود در همین پروژه مشترک مشغول شوند؟ آیا ایجاد کارخانه های فرآوری محصولات کشاورزی از هر دو طرف را نمی توان در منطقه ایجاد کرد تا ضمن تهیه نیازهای مردم دو طرف مرز از طریق صادرات آن به سایر بلاد، مردم از ارزش افزوده تبدیل محصولاتشان بهرمند شویم.

وی اذعان کرد: این طرح می تواند، در عین حفظ و حرمت مرزهای سیاسی شدنی است و مسلما می‌تواند به عنوان نمادی از تبدیل چالش به فرصت در جهت ترویج عدالت برای بشریت در کره خاکی باشد.

انتهای پیام
Share/Save/Bookmark