داخلی آرشيو گزارش تصويری صفحه فرهنگی
۱
امتیاز مثبت 
۵
 
6 اثر معنوي سيستان و بلوچستان ثبت ملي شد
کد مطلب: ۱۹۰۶
تاریخ انتشار:دوشنبه ۱۶ بهمن ۱۳۹۱ ساعت ۲۲:۲۲
اوشیدا:شش اثر معنوي سيستان و بلوچستان پس از بررسي در هفتمين اجلاس شوراي عالي سياستگذاري ثبت كشوركه از 2 الي 5 بهمن ماه در شهرستان شاهرود برگزار گرديد، در فهرست آثار ملي كشور به ثبت رسيد.
6 اثر معنوي سيستان و بلوچستان ثبت ملي شد

به گزارش پایگاه خبری اوشیدا:اين آثار عبارتند از: حصير بافي سيستان، حصيربافي بلوچستان، فرش سيستان، رمضونيكه (رمضان خواني) سيستان، سحر خواني سيستان و دونلي بلوچستان

«حصيربافي سيستان» يكي از قديمي ترين صنايع دستي در منطقه محسوب مي شود. با توجه به يافته هاي باستان شناسي از حفاري هاي شهر سوخته، قدمت اين هنر به هزاره سوم ق.م ميرسد.

حصير بافي در سيستان و تنوع در توليد همواره تحت تاثير درياچه هامون و پوشش گياهي اطراف آن بوده است. مردم منطقه از ني در تهيه لوازم مورد نياز روزمره خود استفاده مي كردند. علاوه بر آن از برگ درخت خرما(پيش) نيز در توليد صنايع حصيربافي استفاده مي نمودند. اين محصولات شامل توتن(قايق سنتي)، سبد، پرده و ... مي باشد.

اما «حصيربافي بلوچستان» با سيستان تفاوت عمده اي دارد و اينست كه در بلوچستان حصيربافي از نوعي درخت خرماي وحشي به نام « داز» تهيه مي شود .اين درخت بصورت خودرو در تمام نواحي بلوچستان مي رويد.

«فرش سيستان» داراي قدمتي ۲۵۰۰ ساله مي باشد كه نمودي از هنر سكاهاست (كه اولين فرش دنيا به دست آنان بافته شد) و بافت آن با همان طرح و نقش تلفيق طبيعت حوزه سيستان همچنان ادامه دارد.

از ويژگي هاي فرش سيستان تنوع در طرح بوده و با توجه به زندگي كوچ نشيني، از گذشته اين فرش با دار قالي افقي و گره فارسي بافته مي شود.

آنچه فرش سيستان را از ديگر فرش هاي ايراني متمايز مي كند، بافت تمامي مراحل بدون نقشه و به صورت كاملا ذهني مي باشد. همچنين كليه مراحل از توليد پشم ، رنگرزي و بافت همه در سيستان انجام مي شود.

از جمله نقش هاي فرش سيستان مي توان به گلداني، قنداني، دهمرده اي و... اشاره كرد.

«رمضونيكه» يا رمضان خواني در سيستان سابقه اي به قدمت اسلام يعني ۱۴۰۰ سال دارد.

فلسفه اين آيين كه از ۱۳ ماه مبارك رمضان آغاز و تا شب قبل از ضربت خوردن حضرت علي (ع) ادامه دارد در اين است كه مردم سيستان به پيروي از امام اول شيعيان اقدام به اين امر خداپسندانه جهت كمك به مستمندان و يتيمان مي نمايند. در گذشته آيين فوق توسط ريش سفيدان و بزرگان و امروزه توسط جوانترها انجام مي شود بدين صورت كه دور هم جمع شده، اشعاري در مدح حضرت علي مي خوانند و آمدن ماه مبارك رمضان را نويد مي دادند. در آخر مردم نيز در حد بضاعت خود هدايايي شامل گندم، آرد، خرما، نان، پول و... به آنان مي دادند كه در نهايت بين مستمندان و يتيمان توزيع مي شود.

«سحر خواني» در سيستان، اين آيين نيز قدمتي برابر با اسلام دارد و با اين نيت در سيستان انجام مي شده تا مردم از خواب بيدار شده آماده روزه گرفتن شوند. در گذشته كه تكنولوژي حاضر نبود اشخاص مورد اعتماد هر محله يا روستا بر روي پشت بام رفته، اقدام به سحر خواني مي نمودند. بدين صورت كه اين افراد با استفاده از علم نجوم و ستاره شناسي زمان سحر را تشخيص مي دادند. اين افراد همواره در حال رصد سه سْتار، ستاره زهره، هفت برادران و... بودند و در نهايت اقدام به خواندن اشعاري در وصف خداوند و مدح حضرت علي (ع) مي نمودند.

دونلي، سازي که با نام هاي «دو ني» يا «دو ناي» نيز شناخته مي شود، اختصاصي ترين و اصلي ترين ساز موسيقي مقامي نواحي بلوچستان است. اين ساز به نام «استاد شيرمحمد اسپندار» در ايران مشهور است.

دونلي شامل دو ني بوده که نوازنده هر دو را هنگام نواختن در دهان خود قرار مي دهد. اين ساز دو جنس مذکر و مونث دارد. شش سوراخ ني مذکر هنگام نواختن از محل دميدن مورد استفاده قرار مي گيرد و ني مونث که وظيفه ي همخوان را بر عهده دارد تنها سه سوراخ آن مورد استفاده قرار مي گيرد، ني مونث اندکي پايين تر از ني مذکر در دهان قرار مي گيرد، قميش ندارد و نوازنده در دهانه ورودي آن که بسيار شبيه فلوت است، مي دمد.

دونل در حقيقت استفاده همزمان دو عدد ساز نل مي باشد که يکي از آنها صداي ثابت و ديگري ملودي ها را جاري مي سازد. نوازندگي با اين ساز، تبحر ويژه اي را مي طلبد و نوازندگان ماهر آن بسيار کمياب اند.

6 اثر معنوي سيستان و بلوچستان ثبت ملي شد
6 اثر معنوي سيستان و بلوچستان ثبت ملي شد
6 اثر معنوي سيستان و بلوچستان ثبت ملي شد
6 اثر معنوي سيستان و بلوچستان ثبت ملي شد
6 اثر معنوي سيستان و بلوچستان ثبت ملي شد
Share/Save/Bookmark
مرجع : اداره کل میراث فرهنگی سیستان وبلوچستان
    عکاس :
ع.س.ج
United States
۱۳۹۱-۱۱-۲۰ ۰۹:۲۱:۵۲
با سلام خدمت مدیر محترم سایت خبری
در چهار شنبه گذشته دو نماینده سیستان ظاهرا نطقهایی داشته اند لذا انتظار مردم از سایت شما این است که نطق کامل دو نماینده را در سایت خود بگذارید هرچند برخی از سایتها گزینشی قسمتی از نطق را گذاشته اند اما از سایت خوب و پر محتوا شما انتظار می رود بصورت کامل و نه ناقص نطق این دو نماینده را درج کنید
با تشکر کاربر سایت اوشیدا (1341)